PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Wednesday, January 19, 2011

PAK TONGKO …. CAKOI

Buat minggu lepas ..
Biasalah … anak2 dah besar …
shheeeheh … mak mentua ada …. kena tunjuk ghajin hahahhaah

RESEPI  seperti biasa … kita main cilok cilok . Kali kat MYRESEPI lagi …
Banyak2 gugelll … ini yang menarik ati …..
Jadi seperti biasa … CA copy paste je lah ye ….. kerja mudah …..

BAHAN-BAHANNYA
· 300g tepung gandum
· 3 sudu besar gula pasir
· 2 sudu besar mentega
· 1 biji telur
· 2 sudu teh yis
· 50-75 ml air ( CA tambah jadi 100ml )...lagi lembut
· secubit garam
· kuah
· 3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
· 4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
· garam, gula dan asam jawa
· 3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya
Cara-cara
1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
2. masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
3. canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
4. panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
6. Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah

Cuma CA …. bedal masuk bread maker…… koje paling senang ….

Sooo far ….. rasa dia ok …sedap..
gebus …debus…
My MIL pun suka …..Kaloo dia kata sedap …. mestilah sedapkan….

15 comments:

Kaseh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

perghhh saje je kan bg org terliur petang2 cenggini haisshh

cikmanggis said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mak mertua kena datang selalu lah camni hehe

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kaseh : hehehehe ... jaga2 ... karang meleh air liur tu ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CM: hehehe.... motibasikan.... kalau tak ... harammm nak ghajin ..

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap tu cakoi..lama tak makan petang2...

Ibu n Abah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Att..
Kalau mak mertua dah kata sedap... Tanda sirim pun dah tak berguna lagi...hehehehe(kena mengena ker?)

Elly & Emmy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh.. dah kompem sedap.. nanti boleh try la resepi ni.. grenti menjadi nya..

Cik Ina minat Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alo alo sedapnya.ini ko buat sendirikan.makcik takut tersalah cakap. minta cikit boleh.

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Daddy Ziyyad ~ sedap hehehe(puji sendiri).... taklah sama ngan beli .... mantap sikit dlmnya . Yg beli tu ...gosong saja... byak serbuk penaik

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Daddy Ziyyad ~ sedap hehehe(puji sendiri).... taklah sama ngan beli .... mantap sikit dlmnya . Yg beli tu ...gosong saja... byak serbuk penaik

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ibu : Masalahnya .... mak mertua saya tu .... apa menantu buat semua sedap ..... tak pernah kata apa...(berani kata hahahahhaahha)

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Elly : try .... tgk ...compom sedap... heheheheh ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Ina ~ 120% ... kompom buat sendili maaaa ..... talak culiii oooo. DAtang sini laaa ... kita buat sebakul ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sdapnya..dh lma xmkn yg mak sy buat..emmm...