PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Friday, October 17, 2014

DAMAI GUNUNG , YAN

Baru-baru ni ada sedikit urusan di Yan , Kedah.

Terlanjur di sana … kami telah mengambil kesempatan utk menginap di Damai Gunung …. boleh rujuk di http://www.damaigunung.com/

Memandangkan hari biasa… bukan cuti sekolah atau hujung minggu.

kekosongan memang ada

.

.

CA ambik rumah tradisional … sajalah ….

Nak rasa mcm mana tidur rumah papankan ..

20140929_134239

20140929_134215

rumah tradisional …. yang dilengkapi dengan tempat memasak dan peralatan asas memasak …

Apa yang special di sini …

20140929_134143

20140929_134253 20140929_134252

tu dia … private swimming pool …

kolam very safety … ditengahnya ada dinding yang memisahkan kolam dewasa dan kanak-kanak

Dalam gambar … tak nampak …

.

.

Airnya … adalah air bukit yang diambil dari anak sungai yang mengalir dari Gunung Jerai

dan sungai ini tak tercemar kerana tiada aktiviti rekreasi ….tiada jalan utuk orang ramai masuk ke situ ..

.

.

Ownernya …. akan tukar air kolam setiap kali … penginapnya keluar ..

(yang ini … CA tengok sendiri)

Jadi … kita guna kolam dengan air bukit yang belum tercemar langsung …

.

.

websitenya http://www.damaigunung.com/ … boleh google …

satu lagi… Yan ni … makanan basah seperti seafood … sayur2 murah..

Kita boleh beli di Pasar Yan … hanya dalam 4km…

atau di Pekan Guar Cempedak ..

20140930_104813

Ketam goreng … harga basah sekilo rm12.00 (mana nak dapat dek nonnn oiiii )

Balik … masak … makan … terjun kolam… naik makan …erjun lagi ..

Tak ada sapa nak kisah ..

Pihak Damai Gunung pun menyediakan tempat barbeque …

Friday, October 3, 2014

gfgdfhgdfh

dfgdfgPenguins

Tuesday, September 2, 2014

ROSEMARY DATANG LAGI

Adik hadiahkan rosemary Cameron Highland buat kakaknya . Yang dah berapa kali tanam .... asyik2 kojol ja. Jadi pendekatannya .... pindahkan pokok ke dalam pasu... dan semai 5 anak pokok baru. Petang semalam ..... kesihatan anak2nya... amat memberangsangkan .... segar dan tak layu . Harap2.... panjang umurnya...

Thursday, August 28, 2014

TELOR LEMBU

 

Sapa pernah makan …

masak apa?

Sedap ooooo …… belah dua .. taruk garam kunyit …

Kita kasi bakoo dia ….

20131017_110116

Saturday, August 23, 2014

CHIM CHUM ... KALI KE 2

First times makan akhir tahun 2012 ...
Bulan 6 baru ni ...
Cuba lagi ..
Tempat yang sama ...
Tapi rasanya tak sesedap first time makan ....
Serve pun lambat ....
Tumbuh ekoq ... menunggu ....
.
.
.
Opss .... mesti tanya kat ner kan ....
Kat Kuala Trengganu ....

Thursday, August 21, 2014

BENDI KEDAI

4 batang ... 70 sen .
Terkujut mak marin .....
Tak pa..... dah tanam 14 pokok .... lepas ni ... jenuh makan ....

Wednesday, August 20, 2014

BUAH NAGA

Pokok Naga ni ... bukan CA yang tanam .
Dan buah Naga bukan dalam senarai tanaman yang CA suka. Entahlah kenapa .... sebab warna ka.... atau apa pun tak tau.
Pokok ni ditanam oleh tuan rumah . Masa mula pindah pokoknya macam hidup segan mati tak mau.
Abg Leman .... tambakkan tanah dipangkal pokok.
Taruk baja skit ...
Betulkan skit .... kecerunan nak tumbang tu ....
Tetiba .... ja . Keluar bunga ....
Kemudian sehari dua lepas ... tengok dah warna merah .
CA pun tak tau ... merah tu tandanya masak ke hapa ....
.
.
.
Sapa tau.....

Tuesday, August 19, 2014

JAGUNG MANIS ... TUAIAN PERTAMA

Alhamdulillah .....
Jagung yang saja main tanam aja tu ... sbb benihnya beli dah lama . Main hantam saja ... tak tau elok ka tidak. Rendam pun tak. Terus saja tanam ke tanah. Naik lah dalam 10 pokok ....
.
.
.
Boleh la juga merasa ...
Isi penuh ... nasib tak rongak... sebab sepanjang tanam tu .... mulut pot pet pot pet ....
Cuma tumbesaran dia kureng skit ...
Mungkin .... terkejut dgn tuan dia masuk Spital kot .... kurus kurus ja...
.
.
Itulah org kata ... berbudi pada tanah ... kita tak akan rugi ....

Friday, August 15, 2014

MUDAHNYA .. MENYEMAI

Sebenarnya .... banyak bahan di sekeliling kita boleh di kitar semula atau pun digunakan sebagai medium pemudahcara ....
Memudahkan kerja kita ....
Ramai yang rasa susah utk menyemai benih ... sayur .
Ayuh ..... kita mula bina "kebun dapur"...
Tanam sendiri pokok2 kegunaan harian di sekeliling anda.
Tak perlu beli pasu bagai ... tapi kalau nak beli pasu pun tak dak salahnya.....
.
.
.
.
Minggu lepas CA semai cili api merah yang pedas tu .... dah naik ...
CA guna sarang telur .... potong satu satu
Lepas tu ada kulit telur ... pindahkan ...
.
.
Semalam semai benih terung bulat ... CA guna kulit telur ....
.
.
Apa kelebihannya .....
Bila dah cukup umur nak dipindahkan .... kita tanam sekali dengan tapak semaian tu ke dalam pasu ... bekas atau ke atas tanah .
Kulit telur juga turut membekalkan kalsium kepada tanaman kita ...
.
.
Selamat memcuba ...

Thursday, August 14, 2014

DOKONG KERING

Dulu ...pertengahan 90an ...
Dokong ni datang dari sebelah Thailand.
Harga boleh tahan .... lekeh lekeh sekilo rm8.00.
Masa tu .... ramai akan turun ke Bukit Kayu Hitam atau Padang Besar ..... beli.
.
.
.
Lepas tu ..... bila ramai sedar dokong juga sesuai di tanam di tanah melayu ini .
Semua pakat2 tanam ....
Tak terkecuali ayahanda saya ....keliling rumah di tanam .... di kebun pun tanam ...
Sepupu saya tanam beratus pokok ....
Jiran saya pun tanam ...
Boleh dikatakan di kg ... pakat2 tanam belaka ...
.
.
.
Sekarang ni ..... lambakan buah dokong di sebelah utara....
Tahap kadang2 ... 3 kg ... rm5 pun belum tentu laku atau laris....
.
.
Di rumah ayah .... semua buat tak kisah. Saya pusing2 ambiklah sebiji dua .... pokok rendah boleh capai tangan ....
Makan banyak skit .... habis sendi sendi ni sakit ....
Walaupun sedap .... bahana selepas makan pun sedap juga ....
.
.
.
Rasa saya harum manis pun akan jadi mcm dokong juga 5 tahun ke hadapan nanti ....

Wednesday, August 13, 2014

BIJI CEMPEDAK REBUS

Sedap ... lemak lemak masin ...
Biji cempedak ... direbus ... letak garam secukup rasa.
Rebus hingga empuk ...
Boleh dimakan ....
Boleh cuba ...
.
.
.
Lepas tu .... hati hatiiii ....
Silap2 ... jenuh menembak nanti ...

Tuesday, August 12, 2014

DAUN KESOM

Semalam ... atas permintaan kelas pendidikan khas ...
CA buat kuah laksa siam ....
.
.
.
Jadi petangnya .... ambik daun kesom belakang rumah . Terlalu byak merimbun.
Ambik lebih .... boleh kasi kawan2 kat sekolah daripada mukus (kering dkt pokok) ..... rosak ....
.
.
.
Apa maknanya kuah laksa tanpa daun kesom ... kan... .kan ....
Bunga kantan kat rumah ni merajuk tak nak keluar bunga ....

Monday, August 11, 2014

POKOK CERITA

Pokok yang banyak khasiat ...
Nak tahu .... kena google ...
.
.
.
Baik juga untuk anak2 kecacingan ..... blender ... campur dgn air ... mandikan anak2 ... dari tengkuk ke bawah ...
.
.
.
Juga bagus untuk darah tinggi ...
.
.
.
Rasanya .... pahit tak tercerita...
.
.
CA ... kalau tanaman banyak yang kena serang dgn ulat .... atau bena. Blender .... campur air dan siram pada tanaman. Insyaallah.... pokok tak diserang dek ulat ....tapi .. kalau selalu hujan .... kurang berkesan skit ...

Friday, August 8, 2014

KEGEMBIRAAN & KESYUKURAN

Lama tak update ...
Last update ... sempat buat satu entri masa di Merang Suria Resort Setiu ....
.
.
Balik ... selepas cuti sekolah ..
CA ... terlantar di hospital seminggu ...
Syafakillah ..... tika itu ...
Terasa dan sedar .... nikmat kesihatan sebenar-benarnya .
Alhamdulillah.... Allah berikan peringatan .... agar kita tidak lupa nikmat dan rahmat yang dianugerahkan buat hambaNya.
.
.
Kemudian sambung cuti .... dalam sebulan juga . Dan kembali bertugas seminggu sebelum aidil fitri ...
.
.
Kesihatan semakin memberangsangkan ....
Kembali berkebun ...
Kembali semangat ...
Insyaallah.... diberikan kekuatan olehNya ...aminnn ...
.
.
.
.
Semalam lepas follow up ....
Raikan kegembiraan dan kesyukuran seorang diri .....
Dgn ... ice lemon tea .... manhattan fish ...
.
.
Oiitt manhattan tu .... kena boikot ke tak ...
Kena check ni .... rasa bersalahlah pulak ...

Thursday, June 12, 2014

CARI REMIS DI PANTAI MERANG

Dok tak dok .... kami ikut Abg Leman dtg Setiu. Cadangnya .... tak mau datang Trengganu dah .... ingat seminggu last nak ja... rehat2 kat rumah....
Pagi abg leman  nak bertolak balik .... datang idea nak ngekor .... buka beg campak2 je baju masuk ....naik kereta jalannn ....
Sampai di Merang Suria Resort ..... jam 1 pagi . Sorang staff tengah tunggu kami .....
Esok pagi ... abg leman  keja .... budak2 terjun kolam .
Petang ..... kami ke pantai ....
Sepanjang2 panjang ... memutih ....
Seriussss ...... cantiknya laut Ganu time ni ....
Air lautnya jernih ..... anak2 ikan sesekali datang berenang celah-celah kita ...
Aduhhh ... memang jatuh cinta betul ....
Remis pun banyak .... nampak jaa putih putih dalam air ...
Kalau ... tak . Gagau gagau ... korek dlm pasir .... dapatlah remis .
Kami dapat dekat 1 beg plastik gak. Last2 kasi ...staff resort. Nak buat apa ....

Wednesday, May 14, 2014

NASI IMPIT KUAH KACANG

Pagi pagi .... tayang makanan no .
Semalam ... mengemas almari dapor ...
Tengok2 ada sebungkuih nasi impit faiza.
Apa lagi ...
Masukkan dlm periuk noxxa ... high presure 40 minit. Siap nasi impit. Angkat dan sejukkan ...
.
.
.
Petang buat kuah kacang.
Kuah ni belajaq dari membar masa kat maktab dulu .... sedap sangat.
CA main belasah  ...
Kalau sapa bleh ikut resepinya... pandai2lah agak2kan....
.
.
Kacang goreng ... goreng dlm minyak banyak ... agak2 tenggelam skit. Minyak tu nanti bleh guna untuk tumis .
.
.
Bawang merah , bawang besaq , halia , lengkuas , serai (lagi banyak lagi sedap) ....cili kering ... kalau nak tambah udang kering pun ok gak.
Kuantiti dia agak2 lah ngan cabai tu .
Blender semua .... tumis sampai naik minyak . Masukkan ayaq asam atau asam keping , gula dan garam .
Gula selalunya... banyak lah juga.
.
.
Kacang yang di goreng tadi
Blender ... tuang dlm tumisan tadi .
Kacau ... rasa . Bagi puas hati manis masin dan masamnya .....
Siappp...

Monday, May 5, 2014

EGG BENEDICTS ...

Sebenarnya baru tau nama dia lagu tu ..
Itu pun hakak miloais yang bgtau ...
dalam FB .... biasa ahhhh ....
Tayang2 kat fb dulu .... tengok market kih kih kih ...
.
.
.
Eehh kkkkk ...
Nak resepi ....
.
.
.
Tak susah pun main belasah ... belasah gitu jerrr .... lepas masak ... belasah makan ...
.
.
.
Ni hahhh resepinya  ..
.
.
Roti gardenia tu... masukkan dlm bekas muffin ... or anything else lah... yang boleh masuk. Janji boleh masuk oben .
.
.
.
Setengah cawan susu campur dgn 2 biji telur ....taruk garam dan lada secukup rasa ...
.
.
.
Dalam roti ... tu .letaklah ingredient yang kita suka. CA  taruk isi udang ... sosej ... and filemen ketam ja....
.
.
Tuangkan susu tadi ...tabur mozzarella cheese ....
.
.
Bakar .
170c .... 20 minit ... tambah 5 minit lagi guna api atas saja .
Nak garing kalu ... korang tambahlah timenya.....


Friday, May 2, 2014

KAMPUNG MANGKUK , PENARIK ... TRENGGANU

 

Hehehehe ... sbb blog tuan doktor kita macam-macam ada ... tayang citer Kg Jambu Bongkok ....
Meh .... CA tayang gambo2 yang terrendam dlm hp ni ..... pic bulan 12 tahun lepas....
Trengganu memang menarik ... CA tak pernah jemu2 .... tambah2 bila abang Leman .... ada di sana ...
Every year .... hujung tahun ... kami memang akan menghabiskan cuti di sana ...

.

.

.
Dok terbayang nasi kerabu ...
Nasi dagang ...
Satarrr ....
Kopok lekorr ...
Ohhhh ohhhh .... tiada terucap dgn kata2 .…

.

.


Lepak tepi laut  .. dgn angin sepoi2 bahasa latin ...
Tak perlu nak berebut port dgn orang ...
Ko nak duduk tang mana ...
Nak landing kat mana ... ko punya suka ...
Sepanjang2 .... pantai yang memutih ...
.
.
.
Bulan 5 ni ... mungkin ke sana lagi .... ambil peluang ....
Sbb atchment Abang Leman di PLKN akan berakhir tak lama lagi .... dia akan kembali masuk base ....
Alhamdulillah .....  insyaallah ...kami dapat berkumpul semula .... dan berakhir .... bayu2 rindu .... berjauhan hampir 2 tahun lebih  ...

.

.
Legaaaa........

Pic semua ambik guna HP cap aye ja…..

la ni dah tak kuasa nakngangkut kamera bagai …

Friday, April 25, 2014

PULUT INTI

Pagi2 bantai pulut ....
Sat gi pakat lena ....

Thursday, April 24, 2014

MATI BERANGAN ....

Kukunci setiap ruang hatiku untukmu ....
.
.
.
Sms ... kat cikabe ... keh keh keh
.
.
.

Feeling feeling ....
#aku isterinya    slot akasia tv3
.
.
.
Kadang2 ... indah juga tinggal berjauhan ni .....

Wednesday, April 23, 2014

INSTRUMEN SARINGAN LINUS

Lama tak mengupdate ...
Syohhh syohhh .... dah bersarang ..
.
.
.
Di mana pun .... jiwa dan hati guru ...
Mahu anak didiknya berjaya ...
.
.
.
Saringan linus  .... dah buat dalam kelas ..
Tapi masih ada yang cuai ...
Panggil sorang2 ....

Wednesday, April 9, 2014

ACTION SONG

On air .... practice for English Carnival .... Program Co-academic sekolah2 rendah Buterworth with live music
Practice without costumes but ... kurang menarik sikit lah .....
.
.
.
I admire a girl three from left .....
Comel ...cute .... ada talent ....
Nur Maisarah Iman .......
.
.
Hope ...ada luck utk diorang hari sabtu ni .....

Monday, March 17, 2014

RAHMAT DAN NIKMAT

Alhamdulillah ..... semalam dan kelmarin... Allah berikan rahmat pada hambaNya ...
Hujan turun .....
HambaNya yang leka ini.... membiarkan daun daunan bertaburan sehingga menutup aliran air ke longkang besar .... kerana .... merasakan bahawa kemarau ini akan berpanjangan lagi .....
.
.
.
Dan inilah habuannya ...
Air naik ..... dan membawa sampah sarap dan daun2 hingga ke muka pintu ...
Pagi semalam hingga tengah hari ...
Dengan bantuan bala tentera dalam rumah ni ....
Kita gotong royong .......

Friday, March 14, 2014

PERINGATAN BUAT KITA …

 

Wednesday, March 5, 2014

CAKAR AYAM

Bahannya dari keledek digoreng dengan gula dalam minyak panas ....
Kalau salah resepi ....
Tolong perbetulkan ...
Rasanya manis dan rangup ....
Kalau pakai gigi pelesu ... kena jaga2....

Monday, March 3, 2014

Monday, February 24, 2014

GURU DAN CAHAYA

Perumpamaan.... guru umpama lilin ...
Bgku ... guru ada penyuluh cahaya ...
Terima kasih pada semua guru-guruku yang telah menunjukkan lorong-lorong cahaya kehidupan ....sehingga ... kini kutemui .... jalan kebenaran ... kebahagiaan.. dan kejayaan.
Alfatihah ... pada guruku yang telah pergi ...
Hari ini aku jua adalah guru ... meneruskan perjuanganmu ..... untuk anak bangsa demi agama ... bangsa dan negara ...
.
.
.
.
PBS ditangguhkan ..... isu besar pendidikan negara sekarang ...
Ramai yang tak memahami ....
Terutama yang belum punya cahaya mata yang bersekolah ....
Tapi kami .... para guru .... faham dan amat memahami ....
Semoga KPM berjaya mencari jalan penyelesaian demi anak2 .... generasi pemangkin negara .....
Demi sebuah pendidikan yang berterusan .... pendidikan dunia dan akhirat ....
Jangan kita .... lego legokan masa depan pendidikan hari ini ... kerana sebuah nama dan sanjungan ....

.
.
.
.

Tuesday, February 18, 2014

POTONG APA YANG PATUT POTONG

Bp belum stabil betul2 lagi ...
Tapi minggu ni ...
dah ringan banyak
.
.
.
Meh potong lemak ....

Friday, February 14, 2014

TAHNIAH & SELAMAT BERKHIDMAT

Tahniah buat anakanda Leftenan Muda Dr Muhammad Suhail b. Md Satri ...
Majlis pentauliahan  Pegawai  Muda Kor Kesihatan ATM ......
Selamat Berkhidmat untuk agama , bangsa dan negara ....
We proud of you .....
.
.
Tahniah juga buat mykekanda sulung ....
Anak sulung... dan cucu sulung dalam keluarga Hj Salleh ....

Thursday, February 13, 2014

KOPOK LEKOR BTB

Cicah ngan cheese ...
Mabeless....
.
.
.
BTB  - Bukit Tok Beng ....

Tuesday, February 11, 2014

PABILA SAKIT MENGANTIKAN SIHAT

Sebelah utara ni mlm dgn pagi .... mcm dok dlm ekon sejukkkkk....
Menjelang jam 11 .... bahang dah datang ...panas berdenting denting ....
Pokok kena siram 2 kali sehari ... kalau tak .... pakat pengsan habih ....
.
.
.
.
Hari ni .... tuan kedaung pun surrender ...
Darah naik ....
Duduk lerrr rumah rehat ..... sehari...
Bebudak ni pun tumpang sekaki mc mak ...

..
.
.
Pic .... atas banjaran Titiwangsa .... taun lepas ...pukul lebih kurang 6.30 ptg ...
Kabus teballl....

Monday, February 10, 2014

MATI KERING

Pokok kesum yang dok tayang2 ...
Dah mati kering ....
.
.
.
Dok himpun tenaga .... dan jiwa ..
Kita tanam semulaaa .....

Saturday, February 8, 2014

BERPASANG PASANGAN

Terkenang kesyangan ... yang jauhhh
Nunn .... di sana ....
Time time weekend ni .... memang syahdu skit ....
Huwaaaa.... balik kg lah kita ..
Jom jom packing .....

Friday, February 7, 2014

SHAN ADLI ...

Aisyah dan Shan Adli .... yg genab 47 hari , hari ni ....
Sian Shan .... ruam susu tebal ...di pipi ...
Ada sesapa ...kenkawan yang ada petua nak hilangkan ruam susu ni ....

Thursday, February 6, 2014

ASAM MANIS

Asam jawa manis ...
Tentunya ... siam mari ....
Memang manis ....
.
.
.
Dah try semai .... tak tumbuh2 pun ...

Wednesday, February 5, 2014

LEMBAYUNG PETANG

Indahnya .....
Sampaikah nyawaku untuk menyambut ..
Hadirmu lagi ....
Di kaki langit .....