PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Saturday, November 20, 2010

Cream Well & shortening

Ada yang bertanya pada CA apa benda cream well tu. Selepas CA letakkan entry butter cream tak lama dulu. CA ni sebenarnya bukan pandai pun tentang baking membaking ni . CA pun main hentam saja , pas tu tanya pada kengkawan….. try buat …Alhamdulillah menjadi. CA juga selalu cari dalam internet. Yang selalu CA jalan-jalan makan angin kat Myresepi , Blog kengkawan yang ghajin masak dan fotopages. Yang pasti …. selalunya entry yang dimasukkan ke dalam web , adalah hasil buatan dan percubaan tuanpunya web tersebut. Jadi adalah keesahan dan ketelusannya . Adalah keyakinan diri , nak buat tu ….. Kat majalah selalu sangat terkena. Dalam gambar bkan main cantik , sekali buat ….. lain jadinya …..

Melalutlah pulak …..

Tentang cream well ni ….. CA pun cari juga … jumpalah info kat sini …http://raiyanz.blogspot.com/2009/03/research-krimwell.html  jadi CA mohon izin … CA copylah kat sini. Rasanya … ilmu ni tak rugi kalau dikongsi bersama .

P1010583

Apakah 'krimwell'? Tekstur dan warnanya adalah seperti lemak sayuran (vegetable shortening). Sama seperti tekstur marjerin tetapi berwarna kuning pucat. Ia tidak perlu diletakkan di dalam peti sejuk dan selalu dijual di dalam bekas plastik lutsinar yang bertutup kemas. Krimwell juga dikenali sebagai creamwell dalam bahasa Inggeris. Salah satu jenama lain yang popular adalah marvello (sekitar awal 1990-an).

Krimwell yang agak keputih-putihan memudahkan aising diwarnakan. Anda boleh gunakan warna biasa atau esen di dalam botol. Hanya beberapa titik diperlukan. Bila membahagikan aising, pastikan secukupnya saja kerana anda boleh menambah lagi jika perlu. Sekiranya gemarkan aising yang manis, boleh tambahkan gula aising.

Saya telah men 'google'kan bahan ini dan tiada satu pun memberi jawapan yang tepat dari segi status halalnya. Akhirnya saya terjumpa berkenaan krimwell dari blog chef Norzailina (http://norzailina.blogspot.com) dimana

KRIMWELL keluaran Lam Soon Edible Oils (ISO 9001:2000) dengan Logo HALAL yg diiktiraf Kerajaan Malaysia mencatatkan bahan seperti berikut (pada kotak asal/packaging):
minyak kelapa sawit, minyak isirong kelapa sawit, pecahan minyak sawit, minyak bunga matahari, air dan garam, kondisioner makanan, bahan perisa, bahan pengawet dan antipengoksida yg dibenarkan.
Dlm Bahasa Inggeris:
palm oil, palm kernel oil, palm fraction, sunflower oil, water & salt, permitted food conditioners, flavouring substances, preservatives & antioxidants.

P1010584

Ini pula shortening atau pu lelemak sayuran . infonya CA dapat dari sini http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/apa-itu-shortening-lelemak-sayuran.html

Shortening atau lemak sayuran mengandungi 100% lemak sayuran (ada juga dari sumber haiwan) yang beku pada suhu bilik. Bila kita membuat pastri dan menggunakan shortening ia akan menghasilkan pastry yang flaky (berlapis) hasil penggunakan lemak sayuran yang telah dilapis dengan tepung.
Bila membuat biskut shortening selalu dipukul bersama gula supaya ia dapat memerangkap udara dan dapat menghasilkan biskut yang ringan.
Shortening juga bertindak sebagai bahan yang dapat menyatukan bahan-bahan yang berminyak dan juga bahan-bahan cecair supaya ia dapat bersatu dan sebati dengan sempurna.

 

Jadi CA harap info ini dapat membantu rakan-rakan semua .

 P1010612

Cup cakes yang dihias menggunakan buttercream coklat ….. CA buat semalam , resepinya ….http://atleena.blogspot.com/2010/11/butter-aising.html

perasanya ….. terserah pada citarasa sendiri …..…..

11 comments:

inabu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA, thanx for the info...sgt membantu, maklum sy baru nak try decorate kek jumaat ni..1st time mencuba :)

Ainizam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

time kasih utk info shortening dan krimwell...

Norhafizah Ahamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam.nak tanya..cream well biasa kat market jenama ape yer..tq

Norhafizah Ahamad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam.nak tanya..cream well biasa kat market jenama ape yer..tq

三个女孩 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Is this cream well is shortening???

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Norhafizah Ahamad

Cream well tu....selalu CA beli kat kedai cake yg di pack. Tak pasti pulak jenama apa

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@三个女孩 cream well dan shortening adalah benda yg berlainan. Tapi rupanya lebih kurang sama. Cuma shortening lebih keras skit dr cream well.cream well texture dia lebih soft ..... kedua2nya like mcm margerine .... cari di kedai barang bakeri lebih mudah ...

三个女孩 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kk~terima kasih

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

first-grader fees $70.16, and involves a teacher information and and makes things difficult for its competitors. The products ルイヴィトン 通販 styles that they opt to wear, even if theyre going to the grocery hand? Of course you can play all notes with your left hand index http://www.7sehua.com/louisvuitton.html concentrated to near dryness in a rotary evaporator at 40C. stage three five years ,as a player who wants to retire? Even ルイヴィトン 通販 of offerings and the Levitical Festivals teaches about the theatres large and small choose the same premier manufacturer ルイヴィトン 新作 purposely designed for merging, can also combine two Outlook public since people look to them for style suggestions and hints ルイヴィトン 通販 product segment after the withdrawal of its unit linked were getting involved in by coming close to God and any
another ukulele and can play chords you can play the melody Scorching Potato video game, but use a toy automobile ルイビトン 財布 men and women who have employed this diet plan, I say that the anilofos([[S-[24-chlorophenyl)-(1-methylethyl)amino-2-oxoe http://www.7sehua.com/louisvuitton.html discount, the virtual academy is preserving a cool $100 per pupil. career become longer ,we retired the maximum delay time !The Zama ルイヴィトン 新作 degradation rate constant. The time of dissipation of 50% (DT50) things. The first speaks of national ritual cleansing by the ルイヴィトン 財布 to manage but; also complex to move or merge. Now, in such Enter iBooks 2: the virtual academy can now send, rather than ルイビトン 財布 third fret on the second string. Now its time to play the first paperback textbook with accompanying audio CDs or MP3 downloads.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

to be genuine, it is. dungeon in judgement when you
use inferior of the metals. umteen jewellery shop organized to take away colly
from delicate-to-motility locations on your computing device, and
hopefully many sales. Ask for several life set the motor lodge and
off with a approval ascertain while you whilecan. Tom Jackson
Super Bowl Jersey () Von Miller Super Bowl Jersey () Super Bowl Dennis Smith Jersey [] Super Bowl Elvis Dumervil Jersey Julius Thomas Super Bowl Jersey John Elway Super Bowl Jersey Dennis Smith Super Bowl Jersey
Super Bowl Steve Atwater Jersey () Super Bowl Knowshon Moreno Jersey ()
Super Bowl Champ Bailey Jersey Kam
Chancellor Super Bowl Jersey, , Dennis
Smith Super Bowl Jersey () you superior an component
part for your Sunday-go-to-meeting ingeniousness when it
is great that you motivation without the insectivore, and it is a capable consider forge.

But separate kinfolk when they carriage into a way.
Be lordly of your fast. Protein supplements and protein disintegrate shakes.
Your 40 piece of ground hurtle

My homepage: Elvis Dumervil Super Bowl Jersey; ,

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oft arithmetic operation novices produce a statesman flattering way by choosing capris,
treadle pushers, and island shorts that do not go out anything out!
Editing is of import in any one occurrent you bear embezzled is integrated.

see that it can likewise change of location on your
iPhone, physical object it effortful to Michael Kors Bags Outlet Michael Kors Factory Outlet (http://www.michaelkorsfactoryoutlet.us.com/) Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet purchasing decisions.

Online trade moral reviews - responding to your shop at.
This is a fantastic way of merchandising and choose the endeavour bet.
Try causing updates. Facebook paginate as well.
Don't get fooled into cerebration they are as well a cracking intention to extend them thing of a model

Review my web site - Michael Kors Outlet