PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Thursday, June 12, 2014

CARI REMIS DI PANTAI MERANG

Dok tak dok .... kami ikut Abg Leman dtg Setiu. Cadangnya .... tak mau datang Trengganu dah .... ingat seminggu last nak ja... rehat2 kat rumah....
Pagi abg leman  nak bertolak balik .... datang idea nak ngekor .... buka beg campak2 je baju masuk ....naik kereta jalannn ....
Sampai di Merang Suria Resort ..... jam 1 pagi . Sorang staff tengah tunggu kami .....
Esok pagi ... abg leman  keja .... budak2 terjun kolam .
Petang ..... kami ke pantai ....
Sepanjang2 panjang ... memutih ....
Seriussss ...... cantiknya laut Ganu time ni ....
Air lautnya jernih ..... anak2 ikan sesekali datang berenang celah-celah kita ...
Aduhhh ... memang jatuh cinta betul ....
Remis pun banyak .... nampak jaa putih putih dalam air ...
Kalau ... tak . Gagau gagau ... korek dlm pasir .... dapatlah remis .
Kami dapat dekat 1 beg plastik gak. Last2 kasi ...staff resort. Nak buat apa ....

Wednesday, May 14, 2014

NASI IMPIT KUAH KACANG

Pagi pagi .... tayang makanan no .
Semalam ... mengemas almari dapor ...
Tengok2 ada sebungkuih nasi impit faiza.
Apa lagi ...
Masukkan dlm periuk noxxa ... high presure 40 minit. Siap nasi impit. Angkat dan sejukkan ...
.
.
.
Petang buat kuah kacang.
Kuah ni belajaq dari membar masa kat maktab dulu .... sedap sangat.
CA main belasah  ...
Kalau sapa bleh ikut resepinya... pandai2lah agak2kan....
.
.
Kacang goreng ... goreng dlm minyak banyak ... agak2 tenggelam skit. Minyak tu nanti bleh guna untuk tumis .
.
.
Bawang merah , bawang besaq , halia , lengkuas , serai (lagi banyak lagi sedap) ....cili kering ... kalau nak tambah udang kering pun ok gak.
Kuantiti dia agak2 lah ngan cabai tu .
Blender semua .... tumis sampai naik minyak . Masukkan ayaq asam atau asam keping , gula dan garam .
Gula selalunya... banyak lah juga.
.
.
Kacang yang di goreng tadi
Blender ... tuang dlm tumisan tadi .
Kacau ... rasa . Bagi puas hati manis masin dan masamnya .....
Siappp...