PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, January 6, 2015

TAHUN 2015

 

Alhamdulillah diberi Allah kesempatan lagi untuk menghirup udara 2015. Hari ini tup tap tup tap … dah 6hb Januari 2015. Kalau tak kerana penundaan tarikh persekolahan …. CA dah kembali dengan rutin rutin guru dan ibu .

2014 banyak membawa kesan dalam diri . Mula merasa bahawa sisa hidup ini adalah ihsan Allah untuk terus menyedut dan bernafas di buminya . Sekarang dah mula dapat berita … rakan-rakan seangkatan ada yang telah kembali mengadap penciptaNya .

2014 juga membawa pelbagai kesan dalam jiwa. Mengajar erti sahabat dan kawan . Siapa kawan dan siapa sahabat. Belajar berhati-hati …. kerana hari ini kita kawan … mungkin esok dia akan menikam kita demi untuk kepentingan diri . Cuba belajar siramkan rasa redha dalam hati dan jiwa. Cabaran dan dugaan ke atas manusia berbeza ….. dan kita pun kenalah redha .

2014 juga seumur hidup CA telah diduga … apabila waktu sihat itu ditarik dan diberi sedikit kesakitan. Pada Jun 2014 …. akibat merasakan diri ini kuat dan boleh melaluinya. CA terlantar di hospital selama seminggu . 24 jam berada di ICU …. merasakan apakah itu nikmatnya sebuah kesihatan . Rentetan dari itu …. CA bercuti agak lama … untuk mengembalikan condition diri. Alhamdulillah ….hari ini … CA dah kembali normal cuma sentiasa beringat …. ingatkan diri untuk berehat … dan beringat tentang pemakanan.

 

 

JADI 2015 ….. AZAM BARU …. MULAKAN SEGALANYA DENGAN JIWA BARU … SEMANGAT BARU ….

OK ….

CUBA kembali menulis di blog yang dah naik lumut ni …

Friday, October 17, 2014

DAMAI GUNUNG , YAN

Baru-baru ni ada sedikit urusan di Yan , Kedah.

Terlanjur di sana … kami telah mengambil kesempatan utk menginap di Damai Gunung …. boleh rujuk di http://www.damaigunung.com/

Memandangkan hari biasa… bukan cuti sekolah atau hujung minggu.

kekosongan memang ada

.

.

CA ambik rumah tradisional … sajalah ….

Nak rasa mcm mana tidur rumah papankan ..

20140929_134239

20140929_134215

rumah tradisional …. yang dilengkapi dengan tempat memasak dan peralatan asas memasak …

Apa yang special di sini …

20140929_134143

20140929_134253 20140929_134252

tu dia … private swimming pool …

kolam very safety … ditengahnya ada dinding yang memisahkan kolam dewasa dan kanak-kanak

Dalam gambar … tak nampak …

.

.

Airnya … adalah air bukit yang diambil dari anak sungai yang mengalir dari Gunung Jerai

dan sungai ini tak tercemar kerana tiada aktiviti rekreasi ….tiada jalan utuk orang ramai masuk ke situ ..

.

.

Ownernya …. akan tukar air kolam setiap kali … penginapnya keluar ..

(yang ini … CA tengok sendiri)

Jadi … kita guna kolam dengan air bukit yang belum tercemar langsung …

.

.

websitenya http://www.damaigunung.com/ … boleh google …

satu lagi… Yan ni … makanan basah seperti seafood … sayur2 murah..

Kita boleh beli di Pasar Yan … hanya dalam 4km…

atau di Pekan Guar Cempedak ..

20140930_104813

Ketam goreng … harga basah sekilo rm12.00 (mana nak dapat dek nonnn oiiii )

Balik … masak … makan … terjun kolam… naik makan …erjun lagi ..

Tak ada sapa nak kisah ..

Pihak Damai Gunung pun menyediakan tempat barbeque …