PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Friday, January 28, 2011

KELAS INKLUSIF UNTUK MURID AUTISME

 

Menjawab pertanyaan tentang apa itu kelas Inklusif …

Apa itu AUTISME bacaan lanjut ke WIKIPEDIA

Kelas inklusif adalah  …..murid autisme diberi peluang menyertai sesi pengajaran & pembelajaran  di kelas arus perdana. Di sini murid akan berinteraksi bersama masyarakat sebenar dan belajar pelajaran yang ditetapkan oleh murid arus perdana seperti mate , sains , BM , English ….

Kenapa mereka harus didedahkan…

ini memberi peluang kepada pelajar autis ini keluar dari kepompomg rakan autisnya dan belajar menyertai masyarakat.

Walaupun dari segi pembelajarn , ia agak lambat tetapi sekurang-kurangnya pendedahan ini memberi ruang untuk mereke berinteraksi .

P1030224

Gambar  …. murid CA Muhammad Bakri  , murid kelas inklusif yang telah berjaya mandiri.

CA jumpa dia tadi sedang  bermain sebelum dijemput pulang ibunya. Gembira dengan topeng yang berjaya dihasilkannya sendiri.  Cantikkan topengnya … siap ditebuk lubang untuk mata …. menyergah CA yang baru keluar tandas….

Bakri ni …. boleh membaca lebih laju dan lancar berbanding beberapa orang murid yang berada di dalam kelas yang dikategorikan normal. Sering menjawab apabila ada soalan di utarakan.

“how are you Bakri ?”

‘i’m fine teacher , thank you “  

Berbahasakan … itulah soalan yang selalu CA tanya apabila bertemu dengannya. Tahun ini CA dah tak mengajar dia. 

LAgi pun CA hanya mengajar sehari 1 jam …saja. Jadi diaorang bagi kelas yang senang …. aku masuk hahahahahah …. baikkan bosss kita…..

 

Jadi pada CHE PAH . Jangan risau . Anugerah ALLAH hanya untuk orang yang terpilih ……

 

Per: segala penerangan tentang inklusif adalah berdasarkan pemahaman dan pengalaman  CA yang terlibat dengan golongan ini ….Jadi tiada berkaitan dengan data yang spesifik tepat 

16 comments:

Kaseh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bakri kanak2 istimewa kan CA..

kakcik said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semoga jalan yang akan ditempuhi Bakri dan rakan2nya tidaklah penuh dengan liku2 yang diluar kemampuan mereka untuk menempuhnya. :)

anymz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kdg2 seronok melayan anak spt bakri.mereka ini telus.

Ina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bagusla camtu..kat sekolah anak i..yang bodo semua dibodokan lagi..semua masuk kelas bodo..

Cik Ina minat Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Chik att makcik nak pinjam topeng Bakri boleh.Setiap anugerah Allah SWT memang tak ternilai harganya. Tiada beza Bakri ngan insan yang lain, kerana dia pun kurniaan Allah SWT.Tak pandailah makcik nak kelas kelas orang ni.

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kanak2 istimewa... masa my son pra-sekolah kat taman maluri tahun sudah - ada jugak kelas untuk kanak2 istimewa ni... setiap pagi sebelum start class - depa buat senaman untk kanak2 ni...

comel!

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA, awak mengajar kelas pendidikan khas ke? My mom pun dulu ajar kelas ni, dan sekarang my sis in law.

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kaseh ~ memang istimewa.... mengenalinya lagi istimewa

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kak Cik ~ sama2 kita berdoa .... Itulah harapan kami ibuk2 guru ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Anymz ~ memang telus dan mulus

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ina ~ CA pun tak tahu sekolah mcm mana . Walaupun di mana pelajar itu diletakkan . Guru memainkan peranan penting. P&P dalam kelas adalah amanah ......
Sekolah CA ... memang creamy Streaming ... murid diasingkan mengikut kebolehan , tetapi selalunya guru yang berkalibar akan diberikan utk kelas yang bermasaalah ....tentunya kelas terakhir...
Ini memastikan... peratus LINUS .... akan turun dan terus turun sehingga ... pelajar yang buta huruf dapat mengenal dan membaca serta mengira ...
dan memastikan .... sifar LINUS tercapai ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Ina ~ nanti kami cakap ngan Bakri ... kuang kuang ... ada peminat nak berkenalan .... Bakri boleh akses internet tau .... jangan buat lecehhhh ( ini betull ) ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Miloais ~ diaorang ni ada aktiviti mcm2 .... kejab gi main boling ... kejab pegi beranang ..... jelessss ooooo

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

DDZ ~ Ca bukan guru pendidikan kha , juga bukan guru kelas .... siapakah saya ... hahahahahahahahah

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bakri~~kenapa seluar tak zip dik~~

masalah maka abah kanak autisme ni selalunya diorang lambat perasan.kalau da perasan pun diorang buat tak tau je~~macam pakcik saya~~