PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Wednesday, January 26, 2011

KUIH PAU

Pau  ni buat hari sabtu lepas …
seperti biasalah … menantu yang baikkan …(sapa nak puji … kalu tak diri sendiri )
sentiasa memenuhi rasa anak tekak  ibu  mertua

Resepinya …seperti biasa cilok ahhhh dari MAMAFAMI
apa pun tegok gak lah resepi yang di telah diderhakan oleh CA … …

Sapa nak versi betul gi kat blog MAMAFAMI kk…..

VERSI Bahasa Melayu mengikut kekdah Ca …

PAU

4 cawan tepung gandum

220ml air

1/2 cawan  gula

1 susu teh garam

1 susu besar  double action baking powder

1 susu besar yis mauripan

3 sudu besar shortening

 

CARA (mengikut acara lemparan ke dalam Bread Maker )

1. Masukkan air .

2. Masukkan tepung  , gula , garam , baking powder , dan yis .

3. Pilih setting dough …. putarrrrrr … dah agak bercampur semua dan berketul jadi doh …. masuukkan shortening.

4. Biarkan selama 30 minit.

5. Timbang dalam anggaran 30g sebiji , bulatkan dan leperkan masukkan inti .Biarkan selama 15 minit.

6. Kukus selama lebih kurang 15 minit .

 

INTI

kacang hijau direbus  , agak kering masukkan kelapa , gula dan garam ….. arung sehingga kering .Jangan sampai hangit .

Memang sedap …. gebussss debuzzzzz ….
Selamat mencuba ……

11 comments:

Kaseh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rajinnya CA wat pau...mukan susah ke nak buat menda ni?

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gebu melantun2 tak?

Cik Ina minat Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

amboi chik Att, segebu pipi ko yang gebu. Makcik suka kuih pau, lagilah kalu disumbat ngan sambal ikan bilis.semenjak dua menjak ni makcik tengok ko semakin rajin.

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kaseh ~ rajinkann......

praxxxxx .... kain pecah ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bujal ~ kira boleh buat bola tenis lahh ...
lepas ni mak nak sponsor bola tenis kat wimblwdon ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Ina ~ ...aku memang rajin ~ kuang kuang ...

kembang ..... p3cah kain lagi ...

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hebatttt!!! Boleh buat pau sendiri.

Yang benar,

-pembeli pau dah siap masak/pau segera aje..

Heidi Shafiq said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

peh.. dah lame x mkn pau.. meleleh air liur tgk..

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

DDZ ~ takat pau yang herot petot tu .... tak hebat mana .....

kita dulu pun ghajin gak beli yang segera .... tapi org dalam umah ni tak nak makan ... terlampau gebusss...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Heidi ~ cepat sapu .. dah meleleh tu ...

Fieza said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

shortening tu mcmn rupenyer kak?*sory sy nie bdk baru belajar masak...hihihi