PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Saturday, February 19, 2011

TEMENUNG …

P1030335

Orang selatan …. panggil kembong

Orang utara panggil ikan temenung

Ikan ni yang sahih sahihnya …. tak kembong perut pun…

temenung meniti hari pun tidak…

kenapa namanya gitu …?????

aku pun tak tau …..

Orang kata kalau kembong aka temenung pangkor … sedap …. lemak ….

Apa saja namanya ….. inilah lauk kami dari kecik sampai sekarang …

tak ada kat dalam ais box macam tak sah ajaaa……

macam tak cukup korum …….

sedap ……

goreng panas2 …..

nasi panas2 ..

taruk kicap ……

patah cili padi ……. huhuhuhhu …

Dunia ini aku yang punya …….

19 comments:

A.s.t.i.n.a said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

temenung masak singgang.. perhhhh

LadyRye said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tu la

dulu tulis ikan temenung ada kawan aku bantai gelak tak hengat..

terpaksa lah buh nama ikan kembung..

ikan kembung ialah makanan rasmi orang kedah selain nasik

buleh claim camtu??? hahah!

EIJAM'S FAMILY said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuh kembung akak termenung nie pun ikan feberet kat umah saya.. masak sambal,kicap,taucu mmg sedap.. yummy..................

Bayu Kenangan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

buat sambal pun sedap....

Ina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

chik att..cuba tengok mata dia ..kan macam termenung je tu..he.he..saya suka mabong.
http://inanazir.blogspot.com

Tijah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mungkin sbb dia sering temenung mengenangkan masa depan. ada harapan pupus ni sbb org suka makan.

bakar cicah air asam pun sodap tu.

Cik Ina minat Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

makcik pun guna ikan temenung gak.dua-dua samalah.masak pindang pun sodap tu. tak de pun goreng je.makan ngan nasi panas.patah cili api buh kicap kipas udang.hua hua.

DeLancrettLurpak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ini adalah juga ikan wajib dalam freezer mak saya

buleh goreng garing2
buleh goreng separa garing
buleh bakar atas penutup periuk atas stove
buleh masak pindang
buleh masak asam pedas
buleh buat laksa
sgt sedap ooooo

kucingorengemok said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haih, kan dah kita nak!

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Astina ~ sudah tentu... hirup kuah slrupppp....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ladyrye ~ boleh diterima ... orh kedah... memang

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Eijam ~ kita sama ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bayu ~ dah tentu ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ina ~ mata .... emmm kuyu jeeee.... kena sembelih ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tijah ~ aku ingat ... nak bela dalam kolam... elak pupus...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Ina ~ sapa lalu pun dah tak heran...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Delancret~ mak awak sama ngan kita ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

KOG ~ mehhh sini ....

DrSinga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bukan ke ada gak yang panggil ikan uji rasyid ... Sebab mata dia besarrrr.....
Kita orang masa sekolah panggil ikan jeket !