PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Wednesday, January 23, 2013

ENTRY MENJAWAB PERSOALAN …

 

CA mohon maaf .. tak sempat nak membalas komen kawan kawan ….

Mai …CA jawab secara global … keh keh keh

.

.

amaran … entry ini panjang hahahaha….

Kalau rasa loya …sila berhenti baca …

.

.

Entry ….MEH … MENGASAMKAN DIRI ..

Hahahahahah  … tak ada yang menguit goet dalam perut  …..cacing banyak hahahah …

Asam tu …. Abang Leman beli … ada orang pesan….

Sekali … yang dibeli tu tak kena …..orangnya tak mahu ..

CA mudah kee…. ahhhh tak mau sudah .

Biar kita ja makan … len kali jangan dok beli dah …. kan kan kan

Beli ja…. apa yang bini pesan ….

Asam tu asam jawa …. yang tu dah dihancurkan ..

Yang dipesan …. nak yang rupa buah asam jawa lagi …

.

.

Entry JAGUNG BAKAR OR NIRA NIPAH ...

Jagung memang peberet kami ..

meh la bakaq ka rebus ka… buat cucuq kaa….

Semua belasah …

Nira … pernah ssekali try ..

Tapi tak nyaman dek tekak ..

.

.

Entry LILIN

Pic .. tu CA memang ambik guna hp sony jaa..

Ada yang tanya JAMUNG tu apa …

Ikut Kamus Dewan - andang, suluh: dr jauh mereka sudah nampak api ~ yg di tengah sawah itu.

                  - jamung, suluh; ~ Olimpik obor yg di­nyalakan ketika Olimpik diadakan (dan men­jadi 

                      lambangnya); 2. ki pemberi, penerangan, penunjuk (jalan): betapa perlunya Islam 

                      dijadikan sbg ~ yg menerangi liku-liku ke­hidupan;

Pic from google …..

Kalau orang dulu dulu …. digunakan menjadikan lampu suluh ketika berjalan malam .

Bahannya dulu …. org melayu guna daun kelapa kering yang diikat..

Dan kalau dan tahan lama …. Kain yang menyerap minyak diikiat pada hujung buluh dan diletakkan minyak tanah.

.

.

Entry KEMEWAHAN .....

Kadang-kadang … gambar bisa menipu ..

Mee Hailam tu memang nampak kemewahannya ..

dan mengiurkan deria rasa ..

Realitinya ….

Aku tak akan datang dah dan takkan order dah ..

Tak sedap … meenya kembang ..

Separuh pun tak habih …. CA makan …

.

.

Entry  AYAHANDA SAYA .....

Serius … CA memang amat merinduinya …

Pada yang masih ada orang tua .. sentiasalah mendoakan mereka..

Setiap pagi …. sedekahkan Al Fatihah buat mereka…. walaupun mereka masih hidup

Sentiasa menziarahi mereka ..

InsyaAllah …. keberkatan dan kerahmatan akan menaungi jalan hidup kita …

.

.

Seperti kata Jebat

“sebab garang tu le kita jadi org...kalau tak...jadi trafic light kot....”

CA sokong 200 percent …

Ayah saya memang garang ..

bukan saja kat kami adik beradik … termasuklah pada kedua dua isterinya …

dan…

Alhamdulillah kami 8 beradik … semua berjaya hingga ke menara gading …

Dan punya kerjaya masing-masing  ….. berjaya di dunia InsyaAllah jua di akhirat ..

Dan semoga kami menjadi anak yang soleh dan solehah buat ayahanda dan bonda-bonda …kami

Aminnnn …

.

Entry MEROYAN ....

yang meroyan tu sebabnya …

Bukan pasai ejaan salah …

Namanya pun budak darjah 2 …. yang kelas pertengahan … kita dah  bleh agak dah

takat mana dia boleh …

tapi …

Gamaknya … dengan muka tak bersalah ….

Dia tulisnya pembetulan dengan pensel warna kuning …..

Kecik kecik … jaaa…. nampak muka budak tu semalam …

Nasib tak lipat jadi cokodok jaa….

.

.

Sekian entry berjawapan hari ini …..

Esok cuti yeee…

Selamat Menyambut Maulidur Rasul …

12 comments:

kucingorengemok said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA, aci naaa buat entri jawapan global macam gini? lipat buat cekodok baru tau! haha ;p

Wak Gelas™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cekodok cempedak pon sodapp chikatt tuu..,ehHHe

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Okeh...dah tau jamung tu hape..

Laaaa..mee hailam indah kabar dari rupa...kah kah kah..

Esok gi berarak usung sepanduk tak kat sekolah?

Rai Ourkizuna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aduii..kuning pulak tulisannya.. nasib baik saya bukan cikgu..

faraherda.razalan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hehehehe...suke lak baca entri ni. Siap toleh blkg baca entri lelame tu. Ok, part budak tulis pembetulan pki pencil color kuning...mmg mencabar kesabaran gak le...

CA cikgu ke?

Deq's Qienz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam kenal kak. follow sini tau

NM02 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cantek dipandang tak sedap ditekak ye....

munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haah... bagus juga entri menrangkumi mcm ni..... sabar cikgu naa... layan murid mcm2 perangai

jeBateja said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Omak aiii....jawap komen pun leh jadi entry...baguih gak idea ni...ahakz

azieazah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Budak yang buat correction tu, sekejap tulis Adam sekejap tulis Abam. Hahahaha

nik ros said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

biasa la tu. tgk gambar nampak sedap jea mknan tu.dah try, rasa dia hampeh jea kan..hehe

nik pernah terkena gak mcm tu

Mamasya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Slmt menyambut Maulidur Rasul & slmt bercuti.