PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, March 29, 2011

MEE UDANG PULAU SAYAK

Plan CA ngan suami nak bawa anak2 tidur kat Chalet Pulau Sayak hari sabtu semalam. 
hari Sabtu Baba keja separuh hari …. cadangnya pukul 2 nak bertolak pergilah .
Sambil tu boleh la berkhemah khemah …. bebudakkan excited sangat ngan khemah ni ..
sekali hari tu …. dari pagi … hujan dah turuunn … langit gelap …..
stail mendung tu …. gaaynya memang hujan seharian lah …
Tengah hari  Pengurus  chalet telefon
“ Kak , tak yah datanglah …. hujan lebat …… buang duit jaaaa … apa aktiviti pun tak leh buat ….nak mandi laut pun tak leh “ ….
Thank En. Farid …. prihatin betul …… jadi kitapun buat keputusan postpone laa pi lain masa…..
Hari Ahad …. nak ke mana . Dah janji dgn anak. Kesian kat anak2 …. sejak MIL CA sakit … bebudak ni tak pernah pegi jalan mana2…..
Jadi arah tujuan kami …. Ke Pulau Sayak juga …. cari Mee Udang …
Sebelum tu singgah di Kuala Muda …..
Ramai orang ….. RTM ada , TV3 ada , wartawan dgn kamera gedabak2 tu pun ramai ….
Tanya Baba …. napa org ramai ….
tapi bot ikan tak ada …. tepi pantai tempat bot turunkan ikan kosong ….lengang …

Lengang dan kosong …. kalau tak tame pukul 11 pagi gini ….. penuh dengan bot …
apa jawab Baba … “ depa ada hari keluarga tu ….”
Naluri tak puas ati….. CA pusing2 … sampailah ke khemah yang ada Bomba …. rupa2nya …


Ada Nelayan hilang di laut …. dan usaha mencari sedang dijalankan …..
dari papan kenyataan tu …. 5 orang yang hilang …. sejak 23.3 yang lepas.
Lokasinya di  MukaHead
Doa … semoga mereka ditemukan dengan selamat …
Agenda kami diteruskan … ke Mee Udang Usop Pulau Sayak
Menanti .. hidangan sampai sambil menikmati pemandangan ombak yang ganas …
Laut memang ganas hari ini …. takut tengok ….

tak lama kemudian …..
tadaaaaa .
.
.
.
.
.
nasi goreng udang ..

bayangkanlah ……. pinggan tu penuh ngan udang tu… betapa besar dan freshhnya udang tu…
Harga ….rm10 sahaja ….
kemudian ..
.
.

Mee Udang …. ini hidangan untuk 2 orang ….. udangnya 8 ekor..
saiz …. 2 1/2 kali panjang telur tu lah …. sama saiz ngan  udang nasi goreng tu ..
korang agak2 sendirilah yeee…
rega …. rm20 …. ..
berbaloi tak …… huhuhu …. menangis … berbaloi2..
makan dengan iringan angin sepoi2 bahasa dari laut …
Tiada terkata nikmatnya …

… pagi ini dapat berita …
2 nelayan yang hilang itu telah ditemui . Al fatihah untuk arwah . .

9 comments:

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

besornya udang tu!
konpem fresh dari laut
sedapnyaaaaaaaaaaaaa!~

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gilerrr besar!! udang reksasa...haha..

saya sampai la ni tak sampai2 hajat nak makan mee udang..tak kiralah kat tepeng tu ke..kat sg dua tu ke...

hmmm..memang prihatin betul lah owner chalet tu..Thumbs up!!

maira said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fuhhhhhhh... memang berbaloi baloi CA, terliurnya.... bila lah nak dapat sampai ke sana..

tak lupa jugak, mudah2an nelayan yang hilang tu dapat dijumpai denagn selamat, amin

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ohoi~~besarnya udang~~

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kat mana pulau sayak ni...mana buleh jadik, walaupun dah 13 tahun duduk penang, tapi tak berapa tahu tentang pulau2 ni, muka head dan bagai....bagi kontek no leh???...ni mi udang ke Udang taruk mi...hehehe

DrSinga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ni bukan Mee Udang!
ni Udang ber-Mee !!

Lieynanilaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnya mee udang...mmg berbaloi baloi...

gedek! said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Makan udang je pon, dah kenyang!

along79 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ermmmm sedap tu...