PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Wednesday, March 16, 2011

CUTIIIIII …………. LAGI LAGI KENDURI ……

 

Meraban ke hapa ….

memanglah cuti sekolah dah nak habis.

Tapi hari ni baru chek nak cuti …

nak balik kg …

esok kenduri umah kak ipar ….. jadi semalam  projek buat cup cakes dan muffin

P1030837 

CA buat dua version ….coklat dan kelapa pandan …

Dah siap masak… sejuk dan terus packing …

P1030852

dah packing …susun dalam kotak ….

P1030846

Dah penuh kotak ….

P1030850

siap untuk delivery ….

Alhamdulillah penuh 2 kotak besar …..

tahun ni kenduri … tahun depan tentu chek dapat cuculah …..

Untuk resepi buat cup cakes ni mudah amat …. tak payah susah2….

kiranya tahap main campak2 saja …. dah  tentu jadi …

CA dapat resepi ni kat Myresepi …… lepas tu atas daya keprofesoran yang tinggi

telah …. mengouterkan ikut pala sendiri ….

pada yang nak try… CA turunkan resepi yang sebenar ….

kalau nak tengok yang betul2 ..klik MYRESEPI

Bahan-bahan ( 18 - 20 papercups medium size )
  • 300g tepung
  • 350g gula
  • ½ cawan serbuk koko
  • 1½ sdk soda bikarbonat
  • ½ cawan butter
  • 2 sdk esen vanilla
  • 1 ½ cwn susu segar
  • * 2 biji telur
Cara-cara
  1. Panaskan oven 180C. Campurkan ke semua bahan (kecuali *) dalam bekas mixer. Pukul dengan kelajuan rendah hanya untuk bg campuran itu sebati. Kemudian pukul dgn kelajuan tinggi lebih kurang selama 2minit. Lepas itu tambah telur dan pukul lg dgn kelajuan tinggi selama 2minit lagi.
  2. Sudukan adunan dalam papercups. Kalau nk cupcakes yang rendah, letak tak sampai ¾ tinggi cups. Yang saya buat ada yg tinggi, ada yg rendah. Bakar selama ±20min gitu atau hgga masak. Suhu oven terpulang pd oven masing2, saya guna 170C.
  3. Bila dah masak boleh diletak topping kalau suka. Topping saya tu: ¼ cwn susu pekat + ¼ cwn serbuk koko + ¼ buku butter. Masukkan smua dlm periuk, panaskn atas api & terus kacau, sekejap aje iaitu bila dah bercampur smua & beku sket trus angkat and sapukan atas cupcake yg telah sejuk. Hias ikut citarasa masing2.

 

Kiranya less modal lah juga ….  telur guna sikit ja …. butter pun sikit ……

Cuma … CA kurangkan soda sikit … tambahkan double action baking powder …… lidah CA ni tak tahan sangat makan benda yang banyak soda bikarbonat …. pedaqqq lidah ….

Nak buat pandan kelapa  CA ganti serbuk koko dan susu ngan Santan kotak dicampur dgn air ikut sukatan di atas , pas tu tambah paste pandan coconut . ….. jadilah Cupcakes kelapa pandan. Hahahahha sesuka atikan ….. bebudak kat umah ni sukalah pulak ……. dihangkut… tak berenti2….

 

jadi pada yang nak cuba …. sila sila ……

13 comments:

TopsyTurvyMum said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bestnya musim cuti sekolah banyak orang buat kenduri..
terbayang2 nasi kenduri kat sana...

Kazaztan Team said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kenduri juga = makan....

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

uh~~tu untuk semua ke atau sedara je?

Kaseh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA amek order tak..mueheheeh

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA : bestnya terer memasak kek-cookies semua ni kan???
bleh le... bersara nanti buat bisnes ni...

Cik Pah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

chik att.. nak anto sekotak kat umah cik pah .. nak address tak ?

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ada try buat macaroon tak?

cikceriacorner said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow..akak..bestnye..

seronok tgk..hehhe

h4ni3 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

boleh la pasni buat utk kawan2 blogger pulak eh?
hehehe

makdara TERdiva said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sejak dah terjatuh cinta dgn CC ni..hari2 asik mimpi kek..haha!

gedek! said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kalau cupcake tahap main campak2 je...

campak la kat sini sikit....

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wahhh...walaupun cuti..masih tetap aktif gitu...jimat belanja kalu buleh buat sendiri ni...hehehe

jan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rajinnya sahabat aku. tak sangka pulak