PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, March 22, 2011

HARI INI DALAM SEJARAH …..

Sebenaq2nya … dah lama CA nak boh crita ni… tapi malu plak…

kadang-kadang takut orang kata … perasan sendiri hahahahaahahah

Inilah dalam sejarah hidup CA , pertama kali CA buat kek birthday sendiri …..

Belasah ja …

25 Februari lepas birthday Baba … konon nak surprise …. kah kah kah …

sekali ….. tuan empunya diri buka peti sejuk ….kantoi laaa…..

yang menyampah tu… tersengih2 sorang ….. ropa kerang busuk …

perasan …….

Kiranya… kena creditlah ,…….. jadi gak ….. walaupun rupa macam gunung berapi nak meletup…

Tulisan tu … gigil2 CA buat ….

Wild Berry tu …kutip kat sekolah jaa……jimat kos

Tapi yang ni …. kena puji .

.

.

.

.

 

.

.

Making Kek Gua Hangus …… beberapa kali buat ….

Alhamdulillah kali ni menjadi …..

Bersarang semut …anai2 ….semua ok …. rasanya memang umphhhh ….

Kuih orang lama

Resepi ….. CA pun lupa…. rasanya kat internet ni lah..

korang google…… resepinya semuanya sama ….

Yang ni CA ambik kat MYRESEPI

Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat (CA tambah double action baking powder –1 camca kecil)
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat. (CA guna mixer …..bagi laju )
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati. (CA pukul lagi ….)
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam" ( CA buat ….. 45 minit bakar api bawah …..10 minit bakar api atas bawah )

CA peram 5 jam…… tapi memang menjadilah . Suka ati betul ……..

Tapi… next times nak kena kurangkan sikit susu …. manis sikit ….. mau kena kencing manis kalau makan selalu …

Pada yang rajin … sila silalah cuba ….

pada yang sikit rajin …… korang carilah kat kedai ……..

15 comments:

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Uihhh..!! sedap nampak....Kalu buleh buat sendiri, memang puas hati, jimat pulak tu..tapi yg penting sekali kena sedap la...

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau kek/kuih yang buat sendiri ni, rupa tidak penting...

yg penting rasa nya...:)

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

teror banget uols buat kek cookies segla ni..
iols jeles ye.. sebab iols tak reti
[uwaaaaaaaaaaaa!~]

kek gua (?) gula hangus tu
arwah my mak suker buat..
lembut gebus - berrongga2 dalamnya...
miss my mak
miss the cake..

sob sob sob

Kazaztan Team said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gigil2 pun jadi.. yg penting kita buat sendiri..ada rohnya...ehehhehe

DrSinga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ko macam dok kat London je main petik2 berry kat luar rumah!!!!

h4ni3 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnyaaa
kek favret saya nih!
boleh habis sebuku kalau hadap kat depan saya.. hehe

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Fadzli Amir
heheh .... mestilah sedapppp ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daddy Ziyyad
saya sokong ....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@miloais
uolll pun boleh ... cer tryyy

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Kazaztan Team
huhhhh tang roh tu yang tahan tu...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@DrSinga
hahahaha ..... Tul kan.... tgk dlm TLC kat ostolia dia panggil wild berry .... omkampung panggil ... apa kebatu tah....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@h4ni3
oyeke...... sdapkan ...

Cik Pah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yes... itu mmg menjadi.. nampak lubang lubang.. cantik berkilat kan

DeLancrettLurpak said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

the thought that counts kann? tak kesah la tak cantek mcm resipi rahsia punya cake, janji edible, kalau banyak no comment dr pemakan2 yg lain, ckp je, sile buat sendiri, hehehehe

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Cik Pah
lobang itulah pujaan atiku ... mana tak berkilat ... kena flash kamera