PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Friday, March 4, 2011

ALHAMDULILLAH …. OLE2 DARI MEDAN

CA panjatkan kesyukuran yang tak terhingga pada Allah …..
semalam Maid CA dah selamat sampai …. esok …
maid lama akan bertolak balik ….
Bila dah sampai ni ….. lega hati nurani ….
semalam tu rasa cuak gak…. kot2 lah last2 minit  ada halangan ….
Dari sana … CA pesan ini….(tapi ini pic from google ……. )
yang di bawa tak sempat disnap gambarnya… kelam kabut sikit …

yang ini …. Perisa pandan keju …


Lapis  legit …..
Walaupun pic ni  dari google…. tapi sama jaaa yang dibawa dari Medan semlam
produk dari Zulaikha juga ……… sama sebijik …
nanti kalau sempat … CA ambik gambaq….
Kuih nya…. memang bikin hati meruntun……. sedap…

INI SATU KISAH BENAR TENTANG BINGKA AMBON …(pengalaman CA)

Dulu masa gi Medan… masa tu tak tahu  lagi ….
masa kat hotel … pesan lah bingka Ambon  Jenama R
Petang hari ketiga di sana …..
Bersama pegawai JPN  Penang di bawa oleh seorang Pak Lurah di Medan ( dia ni macam org kuat di sana laaa…. ramai org kenal….. org hormat ….)
Dia kata …. jom kita tengok wajah Medan …….
Dia tanya dah order bingka trade mark Medan …. Bingka Ambon …….
dahhhhh ….. awal2 lagi kami dah oderrrr …..
Dia kata …. ok kita pegi tgk kat mana bingka ambon di buat ….
Dia bawa…. kat lorong lorong kecil….. mcm jalan belakang kedai …
kat situ … di setiap depan pintu … ada diletakkan bingka2 ni ….
boleh kata setiap …. kedai… tapi tak ada org beli …
anjing2 … berkeliaran jaaa… area2 tu ….
Last sekali dia bawa kami ke sini ….

masa tu dah nak maghrib …. orang punya ramai …
kami berenti …..
masuk kat dalam … macam2 jenis bingka dengan  kek ….
siap dengan yang boleh test rasa lagi …..
Pekerjanya ….. yang perempuan … bertudung .. yang lelaki berkopiah …
samapai kenyang lah … kami test semua benda alah… tu..
Cuma …. undang2 straight sikit ….. tak boleh ambil gambar langsung …
Itu sebab … bila goggle search pun … kita hanya jumpa … pic bingka ngan  pic kat depan kedai jaa…
kalau pic kat dalam kedai … memang tak ada…..

Ini satu pic … yang CA jumpa kat google… mungkin guna kamera hp ….

Kami pun belilah ….. taklah beli banyak… sebab dah tempah dah bingka ambon Cap R tadi .. kat agent pelancong.
Lepas tu……naik kereta…. Pak Lurah tu tanya ….
“Apa beza Zulaikha dgn kedai yang kita lalu tadi “
Kamii…. bantai … mana  tahu …
Jawabnya ……….
Zulaikha tu lah satu-satunya ….. bingka ambon kepunyaan Muslim …

Yang banyak2 tadi semuanya …. adalah ..milik … Cha Ya Nun Alif …
termasuklah yang kami order jenama R tu …..
Tak apa ok lagi ….
Balik hotel …. tgh malam tu dia org call suruh turun lobby … jam dah 11 malam…
Ajak … pi pekena durian Medan …
masa kat lobby …. datanglah van bingka ambon Jenama R ni ….
sekali turunlah …. tuan empunyanya … berseluar pendek … bersinglet … mata sepek ….
hantar bingka jenama R yang kami pesan  tu …….
huwaaa…….. masa tu ……. kat kerongkong ni dah rasa2 geli nak termuntah ……….
Nasib CA … order 1 biji ja… ada member sampai 6 biji …..
jadi pada rakan2…. jika ke Medan …. berhati2…..

Pic hari ni semua dari google….

.... agak2nya ... kalau Hajah Mariani ... tau  aku promosi  bingka dia..... dia bagi komisen dak ... hahahahahah (berangan lahhhh kau Senah ...)

8 comments:

Kaseh said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rasa dia mmg sedap kan kak..kaseh penah rasa sekali je..

Ibu n Abah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

chik att..
sedap tu..
kalau ada sesapa ke medan, boleh kirimm....

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Lama dah tak makan kek ni..rasa dia lain la kalau beli kat sini ngan kat sana...dia punya bau tu yg mengancam tu...pergghh...

A.s.t.i.n.a said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Chik Att.. terliur sayaaa.. yummy

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kat malaysi ada tak org yg jual kek ni? I mean import bawak masuk..

Cik Pah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ya ampun.. saya undah kepingin .. gi mana sih..

Cik Ina minat Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sedap ni, selalu kawan makcik kat tempat kerja, kalau pergi sana, mesti bawak ni balik. Remeh nak buat kek lapis tu.Syukran, datang jugak maid yang baru.Senanglah sikit Chik Att.

h4ni3 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ntah bila nak sampai medan

tapi yg pasti, saya akan ingat pesan CA :)