Biarkan runtunan hati dan perasaan slow down …
kita cerita2 pasai makan pulak …
Ini yang best ….. kepala serabut … tapi kalau bab makan ok jeerrr
Hari Ahad lepas buat ayam percik… goggle2 resepi … sebab nak try pemanggang ajaib yang beli hari tu …
Tgk pic ni kat google….. mak aihhhh rasa telan air liur glup glup ….
CA pun ambik resepinya kat SINI ….. RESEPI.COM
Admin dia Farith Ismeth Amir … yang baca Berita Donia tuuu
Meh …CA copy paste resepinya …
AYAM PERCIK
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (potong 8)
6 sentimeter halia
3 batang serai
3 labu bawang besar
2 helai daun kunyit
Ambil santan dari 1 biji kelapa
Sedikit garam dan gula
12 biji buah keras
6 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
6 helai daun limau purut
Cara Penyediaan:
1. Ayam yang sudah dipotong 8, dibersihkan. Kemudian masukkan dalam periuk bersama santan dan bahan yang telah digiling lumat.
2. Daun kunyit dikoyak-koyakkan, diramas dan seterusnya dimasukkan ke dalam periuk ayam.
3. Masak dengan api yang sederhana sambil dikacau kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Setelah mendidih, angkat dan sendukkan kuah yang jernih disebelah atas dan ketepikan.
5. Keluarkan ayam dari kuah yang pekat di sebelah bawah dan panggang ayam sambil di sapu air yang jernih pada ayam.
6. Biarkan hingga ayam masak dan hidangkan bersama kuah yang pekat.
.
.
.
Seperti biasa … bab menderhaka…. tetap berlaku . CA guna ayam sebelah ja . Buah keras tak bubuh sebab tak ada …. yang ada dah makan dek bubuk … ( nampak sangat ghajin benor masak kannnn )
Step no 1 ….. (rujuk kat atas )
Abaikan kuali tercantik tu …..
Masak sampai kering kuahnya ..
Gara2 terlupa …step 2… belasah ja…. masukkan daun kunyit dan limau purut
Buang daun kunyit ….. masukkan dalam pemanggang ajaib
Gunakan api perlahan …… balik-balikkan bila rasa agak2 nak balik …
Tadaaaaa … dah nak masak….
Memang sedap ….
Mudah …. silalah mencuba …. garentiiii berpuas hati …
14 comments:
Ajaib sungguh!Ayam tu boleh jadi sikit sikit hitam kulitnya, dan garing! ohhhh nak beli gak la!
sana sini org bercerita pasal pemanggang ajaib ni kan..esok cuba try panggang ikan Chik Att..kalau hasilnya memuaskan, harus nak gi beli ni! hahaha
bolej la cuba...hehee
Menarik resepi ni. Nanti-nanti (tak tau bila) boleh la try tp guna pemanggang mcm pembaca berita tu je.
heheheh...bagus2...nak try beli lah pemanggang ajaib ni...sementelah sedang makan menda2 yg sihat je sekarang ni tuk membuang lemak yg lama diternak....sekarang nak ternak otot pulak....
Terhangat dipasaran. Ajaib kalau balas tak leh jadi jugakkan? Ajaib kalau blink2 kejip mata terus ada ayam panggang lagi best...ahaks...
pemanggang tu mmg tgh glemer skrg...kat sek sy pun ramai dh yg beli...termasuk la diri sendiri...;)))
part yang menderhaka tu yang minat nak tiru...
memang leceh nak menunggu sampai masak...
thanks CA..
perghh.. chik Att.. sedapnya.. serius. bila balik kampung.. nak cuba terai test lah.. huhuhu.. [^__^]
urghhh...saja tempting selera pagi2 ni..
best tak pakai panggang tu?
saya pun ada hati nak pakai pemanggang tu...Insyaallah...one day nnt...
Hari ni sy nak try...dh bl.bahan.tgu balik rht nak buat...terbaik
zzzzz2018.11.14
air max 90
canada goose jackets
canada goose jacket
nike outlet factory
clarks outlet
nike outlet
christian louboutin
coach outlet online
canada goose outlet
salomon shoes
Post a Comment