PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Thursday, November 8, 2012

NASI TIDAK MENJADI BUBUR ….. KUIH PAU … JADI KUIH GORENG

 

Adalah satu ketika dahulu … keh keh keh ….

Balik kerja ….dengan semangat …..hari ni nak buat kuih pau ….

Kesian dgn budak darjah1 …. dah lama minta nak makan pau hasil tangan maknya sendiri ….

Maka….. ibu mithali ni … balik …

Keluarlah alat penimbang bagai … timbang  tu timbang niii ..

tummmmm masuk dalam bread maker …..

Kerah bibik ambik  daun pisang …. gunting bulat… baru nampak tradisonal kan…

tak main la…. letak atas kertas putih … tu ….

.

.

.

duduk menung2 … sambil bread maker … tu ..krukkkk kreakkkkk putar tepung …

Siap terlelap2 lagi ….. tiba2 … bau wangi menyapa batang hidung ..

uhhhh sedapnya bau ……

hahhhh bau apa …… degan tangkasnya bangun … bau daatang dari bread maker…

tengok dalam …… besi pembakar dia dah merah menyala ….

.

.

.

wauuuu …..

Annna  punya tupung sedanggg di bakarr…..

.

.

tgk kat setting ….. lahabau betul …..aku silap tekan ….. apasal aku pi tekan no 7

Patutnya no 8 …. untuk dough saja ….. bagi dia uli uli jaaa….

.

.

keluar ….kan

taraaaaa…..

DSC00356

nak buat pau … dah tak leh … tepung dah suku masak …

sahih2 dia tak naik dah ….

maka digulung2 … dan dipotong2

.

.

lalu

 DSC00357

digoreng goreng

Nah … anak-anak … makalah air tangan mak ni yeee …

DSC00360

Tak tahulah nak kasi nama apa…

Nak dikategorikan jenis apa ..

Species apa ..

.

.

.

ko kunyah jelah nak oiiiiiii ….

Janji kenyang …. no komplen komplen….

makannnn jerrrr … tutup muluttt …

8 comments:

munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

daripada di buang baik juga buat mcm ni....

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bahahahahaha..Tepung goreng? bahahahaha....macam cakoi, kot? bahahahaha...Habis tu daun pisang yg bibik dah beria ia potong tu, dia buat hape? bahahahaa..lawak gila!

Ibu n Abah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehehehehe
kuih pau beralaskan daun pisang...
Nawaitu tu dah bagus sangat dah...
ekekeke
takpa...
memang kita ni akan belajar dari kesilapan..

jeBateja said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Waka....waka....janji idea datang dan tak membazir kan....ahakz

fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahahah....kira kreatip jugak la, nasib baik buleh pakai plan B

Unaizah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahahahahahahahahahaha.... no words, no words

Kazaztan Team said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kesilapan di dapo nie selalu terjadi al maklum dah bape byk urat putus...ahahhahhah.. makan...makan...

kasihilmar said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sangat kreatif, mesti rasa macam roti goreng..hehe..