PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Saturday, November 26, 2011

KUIH PAU …

 

 

Hbernate lagi ….

Kenapa !!!!!

Mak mentua ada di rumah …

Jadi …. tunjuk baik lerrrrr …

 

DSC00076

Kuih Pau … kegemarannya  …

Time dia datang … baru ler saya rajin membuatnya  …

Nak resepi,  kauorang pegi sini

Cuma kali ni …. guna inti kacang merah ..

Mudah saja …

Kacang merah dalam tin diblender ..

Masukkan gula dan sedikit garam .. (rasalah …. semanis mana yang anda mahu)

Masak sampai agak2 kering …

cuma …

sambutan dari anak2 kurang menggalakkan ..

mereka lebih suka inti kacang hijau  …

.

.

.

Dan … tadi …

Mak  dan baba serta Ariff dah bertolak  pulang …

menjenguk teratak nenek kebayan

Yang hampir 3 bulan tak dijenguk ..

Baba ambil cuti khas 2 minggu …

Untuk bersama ibunya di teratak itu ….

Merealisasikan kerinduan ibu … pada rumahnya..

kami akan menyusul hari khamis nanti ..

Usai cuti baba …

Mak akan kembali dihantar ke rumah kak sulung baba  …

Sementara menunggu cuti sekolah yang akan datang …

.

.

.

Mak ….

Sentiasa menghitung cuti sekolah ..

Kerna dia tahu …

Tika itulah …. dia boleh kembali  ..

menjenguk rumahnya …

Melepas rindu ..

Melepaskan dendam …

Melepaskan segala kekusutan jiwanya …

.

.

.

Pada teratak yang dibina bersama arwah ayah

Melihat tanaman dan kampung yang telah dipugarnya …

Bersama orang yang tercinta …

Yang terlebih dahulu menyahut panggilan Ilahi ….

.

.

Saat yang paling indah bagi kami ..

Apabila melihat senyumannya yang tak putus2

dan wajah kepuasannya

Bila menjejak kembali rumah tuanya …

.

.

CA emosi lak …..

11 comments:

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam...
memang emosi kalau cakap pasal ayah dan ibu ni, sebab apa yg diorg lalui , susah payah tuk membesarkan anak2...
saya pun teremosi jugak ni baca pasal MIL cik att....

EmpayarUtama said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ermmm rumah pusaka banyak kenangan

lieynanilaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mesti mak x sabar nak balik rumahnya...:)

Kazaztan Team said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ehhhh pau ye gmokkk

Dalila Hamid said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap kauih pau... tp x pandai buat

Queenie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

emosi gak ar..

akak trauma nengok pau
dah merajuk membuatnya
asyik pancit manjang...

Fieza said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap nyer pau kcg merah....fav tau...heheh...gebunyer pau tu...nk try la...;-)

Asmara said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah teremosi jugak ni. terharu rasanya. :)
*gebu betul pau CA ni. cantik pulak tu. :D

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Fadzli ~ memang bila sebut mak ayah ... memang emosi skit ..


EU ~ banyak kenangan dan banyak anai-anai

Liey ~ memang tak sabaq ..... pagi2 lagi lepas subuh dah bungkus baju2 dia ..

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kazathan ~ org pantang boleh makan keee


Dalila ~ CA dulu pun kayu gak dalam masakni ... tapi lama2 try ok gak la...


Kak Q ~ resepi dari mamafami tu ... memang menjadi .... trylah tak mengecewakan

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Fieza ~ selamat mencuba

Asmara ~ org yang di perantauan lagi emosi kan .... kala rindu pada mak ayah