PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Thursday, November 3, 2011

KAK CIK KEN ROSMERI …

 

Lama tak menayang bab makan ni ….

Meh tengok … rupe ai yang meleeetoppp ni …

DSC00128

Rasanya …. huhhhhh memang melelh ..

Resepinya yang betul-betul … korang gogglelah sendiri …

CA pun main belasah jaaa….

Ni resepi CA … nak ikut … ikutlah …

 

1. Halia , jintan manis , lada hitam , rosemery  ~ tumbuklah sesuka ati ….. jumlahnya pun ikutlah sesedap rasa .

2. Bawang putih goreng ngan minyak zaitun , campur dalam bahan di atastumbuk dan adun  .Tmbah gula dan garam secukup  rasa .

3. Lumurkan kat ayam tu . Peraplah sejam dua … lagi lama lagi sedap.

4. Potong tomato , capsicum , kentang , bawang , karot …. jangan terlalu kecil… jangan besaq sangat…agak2lah.

5. Tabur dalam dulang bakar sebahagian sayur-sayuran , letak ayam , tabur baki sayur tadi ……

6. Baki herba2 tumbuk yang perap ayam tu… campur ngan mentega …. sapu kat ayam. Lumur lah setakat mana yang terdaya ..

7. Bakar dalam oven . Api atas bawah , 230C , selama 1 jam ….

 

Selamat mencuba  ….

Ikhlas dari chef yang tak dan nak masuk chef master dah kena reject ..

9 comments:

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gemuk peha ayam tu~~

sudipVSsenduk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

masakan yg main campak2 & agak2 sukatan ramuannya ni le yg akan dapat result yg WOW!

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedapnya ayam panggang!

tetiba rasa nk makan keni rojes!

NM02 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

peha ayam tu mcm peha bujal kan...



larik!!!!

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bujal ~ sesuai dgn orgnya ...

Sudip ~ kengkadang jadi ...kenkadang hampas..

Milo ~ jom keni rojess

NM02 ~ nak kena tembak ngan Bujal tu ..

wahida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ya Allah...sedapnya...dah la belum lunch lagi ni...geram je tgk ayam tu kak...

Kakzakie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Masa membakar mesti aromanya satu rumah . Huh.. bestnya...

Cik Ina Do Do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

BARU NENGOK GAMBO DAH MELELEH, INIKAN PULAK BILA DAH RASA...OOO SEDAP CHIK ATT

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wahida ~ alahai ..... ayam mai afrika ... rentung keh keh keh

KakZakie ~ aroma memang ya ... tambah pulak kebulur ... hahahah belasah tak hinggat donia..

Cik Ina ~ malu ai..... Cik Ina pandai masak ....maluuuuuu ....