PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, May 31, 2011

swiss rool …

 

Lama betul tak mengupdate …

mana taknya …. kat keyboard ni huruf K dah tak berfungsi …

terpaksalah gunakan screen keyboard ……  untuk huruf K sahaja …

sakit jiwa betul ……

Lama betul tak menayang masakan kan

meh tengok projek CA …

DSC00017

bahan2nya mudah … dan caranya pun mudah sahaja …

jangan khuatir yang murid-murid …

 

Bahan2nya …

250g tepung sponge mix

4 biji telur saiz b (yang disimpan di dalam peti sejuk semalaman )

75 g butter – dicairkan

1/4 cawan air sejuk

sedikit choc paste

jem (kalau pekat bancunh dengan sedikit air panas )

CARA-CARANYA

1. Masukkan tepung , telur dan air sejuk pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit .

2. Masukkan butter yang dicairkan dan kaup balikkan hingga rata

3. Asingkan dalam 3 atau 4 sudu dan campur dengan choc paste – masukkan ke dalam plastik kecil yang diikat

    dengan getah.

4. Tuang bakinya ke dalam tray . Tray hendaklah disapu dengan butter dan dialas dengan tracing paper

5. Untuk buat corak sarang labah2 … buat bulatan

DSC00001

6. Gunakan lidi satay … tarik dari bulatan kecil lurus ke tepi , dia akan jadi mcm gini

DSC00005

7. Bakar dalam suhu 180c selama 20 ke 25 minit . (Kalau oven ada kipas –offkan  kipas)

8. Bila masak …. atas tracing paper (kertas minyak) – kalau tak ada guna tuala napkin pun boleh.

    Terlangkupkan …  buang kertas lapik . Tunggu sekejab … sapukan jem kesukaan anda .

    Gulung dengan berhati-hati dengan menggunakkan tracing paper atau tuala tersebut.

AMaran : jangan gulung terus dengan tangan ….kek anda bakal bersepai …..

 

ok … murid2….. harap boleh faham .

Cikgu cuti sekolah sekarang ni ……. tapi kena pegi sekolah gak.

Tension betullah . .. ….

DSC00025

Cik Minah ni …… memang suka bergaya sekarang ni …..

12 comments:

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hebak ah makcik nih~~he~~

ainnoraini said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sungguh menyelerakan kek tu...
boleh la buat..ade resepi tu..anak2 kat umah mesti suka...

TopsyTurvyMum said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cikgu zaman sekarang memang cuti pun kena gi sekolah. Takper la, berkorban apa saja:)
Cantik corak spider web tu. Swiss roll mmg tak jemuu..

AI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap nyerrr...

Daddy Zuki said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam...kunjungan balas utk menjadi follower akak...tq sbb jd follower sy tempohari. BTW, sedap tul swiss roll tu..mintak sikit?

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ingatkan kulit harimau tadi!!

haha..

Hebat..boleh buat swiss roll

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@bujal X

hahahha kuhanya insan biasa ...kih kih .....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@ainnoraini
buat senang .... CA tension kat nak menggulung ....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@TopsyTurvyMum
cari makan he he . . .

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@AI
cuba try test ......

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daddy Zuki
thank ... selamat datang

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daddy Ziyyad

takat swiss roll doc..... budak kecik pun bleh buat ... heheheh baby sihat ...