PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Monday, June 27, 2011

Buah gelugor . .



Buah gelugor....

dipotong .... dan dikeringkan ... jadilah asam keping ... ...

Banyak kegunaan ...

Dalam masakan melayu ....

paling penting ..... bahan penting dalam enyediaan kuah asam laksa dan seangkatan dengannya

Dalam perubatan Melayu ..

Untuk ibu-ibu yang lepas bersalin ...

direbus atau direndam air panas... digunakan untuk mencebok...

dulu sekilo RM12.00 ..

Sekarang dengar kata ... sekilo dah mencapai RM30.00

Lepas ni ... CA nak buat bisnes... asam keping online lah ..

Agak2 ada sambutan tak ye....




20 comments:

kucingorengemok said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

chik att sekarang bantai nak niaga je, haha... jem nenas apa cite, jem nenas? :D

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ini rupa asam keping belum potong~~oh~~

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ohhhhh..

Ini rupanya buah gelugor...

Cop, di rebus dan digunakan utk mencebok????

AI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

- memacam buah CA ade kan...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@kucingorengemok
hahahah .... kuat semangat kan ....

Jem nenas .... dok jadi buah nenas lagi ....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@bujal X
arakian itulah asal usulnya .... bung Bujal ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daddy Ziyyad
chippp ..... heheheh .... ikut petua perubatan melayu .....

air asam itu digunakan untuk mencebok ... dapat hilangkan bau2 tak menyenangkan, kurangkan gatal , ... mengecut...dan sebagainya ...

itulah alkisahnya ...... doc ..... ini petua orang2 tua .....hehehehhe ... ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@AI

heheheh .... acam2 ada ...... buah getah ja... belum keluar lagi ....tunggu kemarau nanti banyak ...

Queenie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu arwah nenek akak wat halwa ni... sedapp tau! jangan tak caya. langsung tak rasa masam dia, kenyal lagi....

kalo dh asyik naik harga dia, CA tanam lah kat dusun tu...nanti kalo dh melambak2, harga dia misti turun balik...kesianlah kat kita para pengguna ni...

er..pucuk dia tu, wat ganti asam keping tu dalam kuah masak lomak ciliapi, sodap tau. Pernah try tak? try lar...

makdara TERdiva said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

buah pala yg belum jadi ade tak???

Hann said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dulu, tok kite ghajin buat asam kepin lagu nih.. err.. kalau kite ada pokok asam ni, kompom jadik cam cik att gak, nak menega.. hehhehe..

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Queenie
nak kena try buat masak lomak ni ....

CA selalu buat tumbuk sambal saja yang muda2 tu ..... kecur ayaq lioq ni..

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@makdara TERdiva
Buah pala kat balik pulau ..... CA tanam yang daj jadi jeruk hahahah ... tanam dalam perut...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hann
Buah banyak... semalam upah orang panjag ... dapat kat 300 biji lebih ...

Queenie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CA, kalau nak masak lomak ciliapi pucuk tu, lepas hiris halus-halus, celur dulu tau, baru masuk dlm santan bercili tu, tak kalu dia keras kejung...

kalau celur nanti dia lembut jer... bersalut2 kat ikan2 tu, best!

azieazah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Buat laksa kalu, takda benda ni, memang tak jadi la. Masak Sambal tumis pun, boh sekepin pun sedapppp...

buat sendiri lebih enak dan lebih bersih...!

Gambar Merapu Seorang Menantu...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Queenie
balik kg nanti try buat ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@azieazah
ya betul....

Cik Ina Do do Cheng said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

buah gelugor ngan belimbing buluh tu lainkan . dulu cik ina ingat sama. first time cik ina nengok.

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama dah tak tengok buah ni...pokok semua dah tebang kat kampung...sayang