PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Monday, August 1, 2011

MARHABAN YA RAMADAN ….

 

Moga ramandan kali ini … akan lebih baik dari ramadan kita yang lepas …

 

Yang ingin dikongsi bersama  ….

KESILAPAN KERAP DI BULAN RAMADAN

1. Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam )

2. Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam .

3. Bersahur dengan hanya makan dan minum  tanpa melakukan ibadah lain.

4. Tidak menunaikan solat  ketika berpuasa . Walaupun solat bukan syarat sah puasa tetapi solat adalah rukun 

      islam yang menjadi tonggak keislaman seseorang .

5. Tidak mengutamakan solat waktu berjemaah seperti mana terawih.

6. Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah .

7. Bermalas-malasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari kerana  alasan berpuasa.

8. Tidak berbanyakkan doa tak kala berpuasa dan berbuka.

9. Wanita berterawih beramai2 di masjid tanpa menjaga aurat .

 

Wallahuaklam ……….

17 comments:

NM02 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat menyambut ramadhan dan selamat berpuasa kepada yu ollss sekeluarga

eh, selamat berbuka puasa juga. ahakssss ^_^

bujal X said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yang tak sahur lagi la~haha~

Queenie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

makan sahur pun diberi pahala
tapi ramai orang tak peduli
sebab sayang lebih pada mata
emak bapak takper ler tp camner ngan anak2 kecik?

yg baru nak belajar berpuasa...
mmg ni salah satu kesilapan di bulan ramadhan yg org tak kisah nak endah..
kan chik att kan....

sayangnya.....

salam ramadhan...jangan tak bangun sahur..usahkan berpuasa, makan pun dpt pahala...mana nak cari kelebihan gini di bulan2 lain...

AI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

- selamat berpuasa buat CA dan famili...

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

peringatan yang bagus buat semua...

selamat menyambut ramadhan CA

miloais said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam CA

thanks untuk ingat itu...

selamat berpuasa beb!

geraugebang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sib baik kak gerau tak buat cam tu...he he he

lieynanilaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Selamat berpuasa CA....:)

BonekadalamChermin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ahlan wasahlan

salam ramadhan ya tuan rumah!


:)

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@NM02

selamat berpuasa ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@bujal X

koo sahur Bujal ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Queenie

itu anak2 ... cam na yang tua ... masih tak sedar diri tu ....

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@AI

selamat berpuasa Al ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Daddy Ziyyad

Terima kasih Dr .....

Selamat berpuasa

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@miloais

sama-sama ...

selamat berpuasa

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@geraugebang

hahahahah .... sib baikkan ...

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@lieynanilaz

selamat berpuasa ...