PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, April 16, 2013

SEMOGA CEPAT SEMBUH

Baru balik menziarahi rakan sekerja ...di Gleaneagle Penang.
Semoga cepat sembuh....
.
.
.
92% kidney rosak dan tidak berfungsi ....
Perlu dialisis ...3 kali seminggu ...
Punca.....katanya...
Pengambilan ubat diabetes ....
.
.
Tuan puan sahabat doktor ...Dr Singa , DDZ .., NsHanie ..Dr.. Najwa ..betulkah ....ada ubat2 yang memberi kesan sampingan sehingga merosakkan buah pinggang ...
Berikan pencerahan buat kami ...

12 comments:

faraherda.razalan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Moga dipermudahkan segala. Ngeri lak bila msk tang 95% rosak tu....huuuu~

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Jujurnya, majoriti kes diabetes yg rosak buah pinggang, ialah kerana tak jaga paras gula/tak makan ubat ( ie diabetic complication), rather than side effect makan ubat.

h4ni3 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ya betul CA.. the disease itself yang akan memberikan komplikasi sekiranya tidak dikawal dgn baik

h4ni3 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ya betul CA.. the disease itself yang akan memberikan komplikasi sekiranya tidak dikawal dgn baik

Rai Ourkizuna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

betul cik att. saya memang beli buku pasal kesan sampingan ubat :D

tapi macam doktor faiz kata.. biasanya lebih kepada komplikasi sakit diabetes..

cuma bila dah tau ni.. better control tahap gula sebaiknya.. dan jangan bergantung harap pada ubat semata mata..

pada pendapat saya.. ubat utk sakit yg berkaitan dengan lifestyle disease ni sepatutnya cuma ambil sementara waktu.. tak patut ambil long term..

tapi orang lebih taat makan ubat dari taat jaga pemakanan dan kesihatan sendiri..ehehe

Dr Singa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalau seorang doktor yang berkata buah pinggag rosak sebab pengambilan ubat diabetes.. baik campakkan aja sijil ke dalam lombong.

Saya setuju dengan DrDDZdan Dr KipSlim tu..

Acik Erna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Diopis acik ada sorang pun dah cuci 3 kali seminggu.memang dia tak jaga lansung.bila acik tegur dia jawab belum nak mati lagi.sekarang ni dah uzur bagi betul dia.

MystoryPic said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ubat tu mungkin sebab musabab je... pada saya puncanya makan yang tak dijaga...

apapun moga masih boleh dirawat...

NEKCIK said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nekcik pn takut...slalu chek paras gula...alhamdulilah. .ok....amalkn sesekali prria katak ngan jus apple hijau..insyaallah

NEKCIK said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nekcik pn takut...slalu chek paras gula...alhamdulilah. .ok....amalkn sesekali prria katak ngan jus apple hijau..insyaallah

rinduan citarasa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mcm kes suami saya. alhamdullilah.. jaga pengambilan gula. ambil ubat dok bterusan.
smpai ke tahun 6, alhamdullilah. bacaan buah pinggang masih sama.

y penting jaga dgn baik penyakit ya ada. ikut saranan doktor.

setuju doktor singa komen... heheh

munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mak munna dah hampir 20 thn makan ubat diabetes.... setakat ni alhamdulillah masih lagi terkawal