PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Thursday, March 14, 2013

APAM NASI

 

DSC_1396

Ada yang tergoda tak …

Itu projek CA semalam..

CA ni kalau yang resepi jenis … kelepuk .. kelepek …

Yang mudah mudah … tapi sedap …sukalah buat.

Kalau yang macam2 kaedah … nak kena buat .

Terpaksalah pospone ….. buat semayang hayat … mohon doa dulu

Bagi ada semangat nak buat … heheheheh

.

.

Resepi ni Ca ambik kat Che  Mat Gebu

Terima kasih ye CM ..

Resepi mudah …senang dan sedap..

CM … dia ghajin boh kaler bagai …..

CA suka yang kaler asli … heheheh (dasar pemalas ….)

.

.

CA copy paste je lah resepinya kat sini.

Kalau nak yang betul2 .. gi ke link CM tu …

 

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir (cm kurangkan 1 camca besar)
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast (mauripan)
Pewarna makanan pilihan anda
Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
  2. Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata (macam cm, guna 2 kaler). Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
  3. Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel yang bersih (tuala 'good morning'). Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut (anda boleh kukus sekejap kelapa parut tadi untuk tahan lebih lama)..

 

CA derhaka skit ……yang nombor satu tu. Lepas kisar nasi , air dan gula tu … CA terus masukkan tepung gandum , tepung beras  dan yis tu dalam blender. Pas tu putarrrrrrrrrrr ….tuang dalam bekas . Peram …

memang sedapppp …

Thank Che Mat …..

DSC_1399

10 comments:

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg sennag dan simple ja bahan2nya..tp rasanya amat2 sedap..tak jemu dimakan..tau2 dah ngap 3,4 biji hehe

Ratu Hatiku said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sedapnya apam.. :D

Kniedaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nak try buat la..tak pernah buat...

JunAina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kalau dah jadi apam tu kira rajin la CA...

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap tu cukup gebu cam cmg jugak hehehe

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

la..namanya apam nasi...baru tau

Acik Erna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalam cik Att..acik pun teringin nak buat..macam senang dan sedap ni kan..MACAM senang..he he..tah jadi ke tak kalau acik buat

kasihilmar.com said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya suka apam tp x pernah buat sebab saya seorang je peminatnya..

MamaJay said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

terima kasih dah selalu buat memang sedap..

lizz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

errmm sedap apam...gebu...