PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Monday, March 11, 2013

APAM BALIK

 

Resepi ni … amat berguna buat ibu-ibu yang tahap kecergasan memasaknya di bawah tahap kritikal  hahahaha

Tapi berimpian … nak menjamu selera keluarga dengan resepi vokesssss …. okesssss …

.

.

Bayang kan anak ngan laki … terjojol bijik mata …..

“ buat sendiri ni …” sambil garu garu pala … nak percaya ka tidak … hahahahahah

kk..

sebelum tu …. cerita dulu mana dapat resepi ni …

CA dapat kat FB …. terima kasihlah pada rakan yang kongsi resepi ni. Tapi dah lupa kat mana ..

Bila tgk kat myresepi pun ada … Jadi thankkkk

.

.

gambar dulu …

DSC_1346

 

 

Langkah 1

1 biji telur

1/2 cawan gula

blender …. sampai gula hancur …..

 

Langkah 2

11/2 cawan air

1 sdt soda bicarbonate

1 sdt baking powder

sedikit pewarna kuning ( tak letak pun tak apa)

Masukkan dalam blender telur tadi …… blend bagi sebati .

 

Langkah 3.

2 cawan tepung gandum

Masukkan dalam blender .. blend hingga sebati dan tidak berketul

 

Langkah 4

Panas kan pan …

sapukan marjerin skit …

Ambil satu senduk (agak-agak) …. ratakan (nak nipis atau tebal ikut rasa hati)

DSC_1296

Bila …. adunan nampak berbuih ..

Taburkan gula

taburkan kacang

taburkan jagung kerim

titikkan sedikit margerin (kalau mahu )

untuk tambahan lain-lain tu… ikut kehendak sendiri lah …

.

.

Siap …. lipat dan sapukan margerin

DSC_1339

dah tentu ….

DSC_1298

Sedap …

Selamat mencubaa…..

 

Menjawab … utk entry TOM TOM BAK

Telur tu hancus… sebab terjatuh kat pasar ….

Dan pada kawan2 … CA still bw blog korang … cuma … tiada jejak kutinggalkan …

cikbukkk sangat …

Pada yang follow… nanti kita follow balik k…..

Sayang semuaaaa ….

10 comments:

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wakakaka..homemade apam balik....boleh try ni....selalu beli kat pasar malam aja.....yg versi garing nya ada tak?

Mak Wardah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam kenal. Selalunya beli aje kat pasar malam.

aDisH.sHidA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sedap nya...xpernah tau pun resepi apam balik..yg tau beli makan je hehee

Ratu Hatiku said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah best nie... senang rupanya..
tq sharing ya.. :D

kasihilmar.com said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

As salam. Waa... Chik Att,menjadi apam balik! Saya tak pernah buat dan nampak senang, bolehlah cuba nanti..

Queenie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe...dah lama teringin nakbuat sendiri tp tahap konfiden plak kritikal! muahaha

thanks la mengkobar2kan semangat nih! hihihi

Kazaztan Team said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sudah copy & paste...ehehhehe

munna said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah!... gebunya apam balik

Unaizah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wah, senang je membuatnya....tp rasa macam lagi senang pi beli ja kat kedai hahahahahaha.

Telor Power said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dah boleh cuba pelbagaikan intinya sis dan boleh juga jual ceburi dunia pasar malam.

siapa tahu ada rezeki yg melimpah ruah disitu.