PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, December 13, 2011

RINCHIK ….KUALA NERANG … DURIAN BURUNG

 

Entry semalam …

Mengundang  banyak pertanyaan .

.

.

DSCN1262

Photo ini CA ambik di Kuala Nerang …

Sebuah kedai di Pekan lama ..

Dulu Kuala Nerang …digolongkan sebagai sebuah pekan hulu  atau lama

paling senang … Pekan  Koboi lah ..

Kedudukannya jauh dari ibunegeri Alor Setar ..

Lebih kurang 60 km ..

Pada ketika itu … kedai2 inilah menjadi sumber untuk penduduk tempatan mendapat bekalan makanan dan keperluan harian

.

.

di samping jualan di Pekan Sehari …atau pun di sini sebut Pekan Nat ..

Pekan Nat ~ bukan bermaksud menjual nut atau skru .

.

Tapi segala keperluan dijual di sini …

.

.

.

Bagi org Kedah terutamanya …penduduk di kampung ..

“rincik “ membawa maksud ……. beli sikit2 ..

contoh ayat  “ Kenduri kali ini , saya beli barang cara  rincik-rincik  ….. bila ada duit beli “..

CA … cuba cari di kamus DBP ….

rincik

klik sini

Sekarang ni … Kuala Nerang begitu pesat membangun ..

Sebuah lebuhraya sedang di bina menghubungkan Alor Setar terus ke Durian Burung ..

Durian Burung adalah salah satu pintu masuk ke Malaysia dari Thailand

Dan dengar kata akan dibangunkan menjadi Pusat Bebas Cukai seperti Padang Besar Perlis.

.

.

DSCN1302

Komplek Imegresen Durian Burung  …. Pintu Masuk Ke Malaysia..

10 comments:

makdara TERdiva said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya rindu Alor Setar :D

JunAina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Chik Att...rincik bagi org perlis bermakna mayang halus
beli rincik=beli sikit2
bawang tu rincik=bawang tu mayang halus...

gadisBunga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya nak balik kedah. nak pi gunung jerai. eh? :D

*

jom pi padang besaq. shopping. eh?

AZANI said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama dah tak pi sik...

Faidhatul Arfah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tetiba x sabaq nak buka SEM baru balik Jitra heheh

lieynanilaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha...rincik ni glemer di utara...terima kasih CA bagi maksud...:)

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Oohhhh..saya ingatkan salah eja, nak eja Runcit jadi Rinchik! hahaha

Unaizah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bapak saya penah kerja kat Kuala Nerang dlm tahun 90an. Rincik....halus-halus / sikit-sikit.

saniah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak orang kedah..tapi baru tau ada kedai rincik ..tapi tahu lah apa makna rincik tu..cuma tang kedai ni ja tak pernah jumpa tulih kedai rincik..:)

DrSinga said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

belajor perkataan baru saya hari ini..




:)