PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Tuesday, December 13, 2011

RINCHIK ….KUALA NERANG … DURIAN BURUNG

 

Entry semalam …

Mengundang  banyak pertanyaan .

.

.

DSCN1262

Photo ini CA ambik di Kuala Nerang …

Sebuah kedai di Pekan lama ..

Dulu Kuala Nerang …digolongkan sebagai sebuah pekan hulu  atau lama

paling senang … Pekan  Koboi lah ..

Kedudukannya jauh dari ibunegeri Alor Setar ..

Lebih kurang 60 km ..

Pada ketika itu … kedai2 inilah menjadi sumber untuk penduduk tempatan mendapat bekalan makanan dan keperluan harian

.

.

di samping jualan di Pekan Sehari …atau pun di sini sebut Pekan Nat ..

Pekan Nat ~ bukan bermaksud menjual nut atau skru .

.

Tapi segala keperluan dijual di sini …

.

.

.

Bagi org Kedah terutamanya …penduduk di kampung ..

“rincik “ membawa maksud ……. beli sikit2 ..

contoh ayat  “ Kenduri kali ini , saya beli barang cara  rincik-rincik  ….. bila ada duit beli “..

CA … cuba cari di kamus DBP ….

rincik

klik sini

Sekarang ni … Kuala Nerang begitu pesat membangun ..

Sebuah lebuhraya sedang di bina menghubungkan Alor Setar terus ke Durian Burung ..

Durian Burung adalah salah satu pintu masuk ke Malaysia dari Thailand

Dan dengar kata akan dibangunkan menjadi Pusat Bebas Cukai seperti Padang Besar Perlis.

.

.

DSCN1302

Komplek Imegresen Durian Burung  …. Pintu Masuk Ke Malaysia..

16 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya rindu Alor Setar :D

JunAina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Chik Att...rincik bagi org perlis bermakna mayang halus
beli rincik=beli sikit2
bawang tu rincik=bawang tu mayang halus...

gadisBunga™ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya nak balik kedah. nak pi gunung jerai. eh? :D

*

jom pi padang besaq. shopping. eh?

aza ni said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lama dah tak pi sik...

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tetiba x sabaq nak buka SEM baru balik Jitra heheh

lieynanilaz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha...rincik ni glemer di utara...terima kasih CA bagi maksud...:)

Dr K said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Oohhhh..saya ingatkan salah eja, nak eja Runcit jadi Rinchik! hahaha

Unaizah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Bapak saya penah kerja kat Kuala Nerang dlm tahun 90an. Rincik....halus-halus / sikit-sikit.

saniah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kak orang kedah..tapi baru tau ada kedai rincik ..tapi tahu lah apa makna rincik tu..cuma tang kedai ni ja tak pernah jumpa tulih kedai rincik..:)

Dr Singa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

belajor perkataan baru saya hari ini..




:)

Unknown said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

qzz0525
air huarache
ralph lauren polo shirts
coach factory outlet
hermes outlet
true religion outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses
hermes outlet
michael kors outlet
ugg outlet

时间 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

0813jejeair jordan future low chaussure pour homme L'orthèse aidera jordan homme nike votre pied et votre jambe et le gardera en ligne. Nike a cortez rouge nike femme même fabriqué de nouveaux modèles de baskets chaussures sport fille air max 90 2007 junior de nike spécialement conçus pour les vidéos de hip-hop qui ont asics gel noosa tri 11 Baskets été une sorte de placement de solution. Le milieu asics femme pas cher running et le haut sont dominés par les deux autres chaussure nike roshe run pas cher variétés.

Unknown said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

www11.9
true religion jeans outlet
ray ban sunglasses
clarks outlet
coach outlet
pandora charms
kate spade outlet
pandora outlet
canada goose
nike blazers
ray ban sunglasses

5689 said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zzzzz2018.11.14
canada goose outlet
christian louboutin
stussy
coach factory outlet
yeezy boots 350
bottega veneta
true religion jeans
air max 90
fitflops clearance
ralph lauren polo

yanmaneee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

air max 270
hogan outlet online
yeezy shoes
nike shoes
converse outlet
yeezy boost 350
jordan shoes
kyrie 5 shoes
kyrie 5 shoes
cheap jordans

yanmaneee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yeezy
supreme shirt
cheap jordans
bape clothing
jordan shoes
supreme hoodie
hermes birkin
kd13
longchamp outlet
lebron 15