PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Monday, March 26, 2012

TUJUH AMALAN RASULULAH SAQ …. & SELAMAT BERJUANG KANDA…..

Bila amalan yang wajib telah dilaksanakan mulailah belajar melaksanakan paling tidak dengan mengamalkan salah satu dari tujuh amalan sunnah Rasulullah setiap harinya :


Pertama,
Tahajjud karena kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.


Kedua,
membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.


Ketiga,
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, karena masjid merupakan pusat keberkahan, bukan karena panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.


Keempat,
jaga shalat Dhuha karena kunci rezeki terletak pada shalat dhuha.


Kelima
jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.


Keenam
Jaga wudhu terus menerus karena Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu shalat walau ia sedang tidak shalat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.


Ketujuh, amalkan istighfar setiap saat.
Dengan istighfar masalah yang terjadi karena dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
Dan hendaknya kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Karena, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah akhir cerita dalam hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

 

Dari facebook …… yang bermanfaat kita kongsikan bersama ….

Buat renungan diri sendiri dan rakan-rakan …..

 

Monday Blues niiiii …. mata mengantuk …

Pukul 3 pagi

Sedap2 …. berbuai mimpi …

Tengah berlari-lari tengah padang di Switzeland ngan abang Leman …

Siren pangkalan  bunyi

Minta anggota lapor diri ….

sebagai isteri Mithali …

bangun dengan otak tengah ngigau .. ( macam pilem Darah Satria pulak keh keh keh )

…. temankan abang Leman bersiap…

Untuk Operasi  Udara ……

Dan mengucapkan selamat jalan ….. bye bye di muka pintu dgn mata separuh tertutup…

“SELAMAT BERJUANG UNTUK NEGARA KEKANDA “ …keh keh keh ….

Dinda masuk tidur … tanpa bantal  peluk …. mana boleh tidoq wehhhhhh ….

Ni dok mayau mayau lagi …..

4 comments:

sudipVSsenduk said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

masa kecil dulu selalu dengar seren bomba waktu subuh.. tak payah susah2 kunci jam bangun pagi nak gi sekolah.

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

part subuh di masjid tu, mmg betul2 menguji keimanan kita...

Hantu Kak Limah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuhuhu...dari 7 tu,wa baru lepas 1...kui..kui..kui...insap2 nih...huhuhuhu....

ROZILA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam chik Att,

Terima kasih diatas perkongsian yg berguna......

Insyallah akan cuba mengamalkannya