PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Saturday, December 22, 2012

MEMARTABATKAN TULISAN JAWI .....KELANGSUNGAN MENAIKKAN MARUAH BAHASA MELAYU .......TAHNIAH KELANTAN .....

Ini bukan entry politik ...
Hanya sekadar pandangan kecil dan picisan dari seorang insan yang tak ada ilmu ....
Tak punya kepakaran yang tinggi dalam berbahasa ....tambahan lagi dalam pembudayaan Bahasa Melayu ..
Sekadar seorang guru Bahasa Melayu yang mengajar sekolah rendah ...apalah sangatkan ..
Dibandingkan dengan nama nama besar yang terserlah di arena pendidikan....
Macam Helang di langit ......dan semut di bumi .....
.
.
.
.
Sebenarnya stok gambar memang terlalu banyak ....
Dan saya tidak serajin Pak Ngah Al Lavenderi yang punya stok draft blog post lebih dari 300
.
.
.
Ketika menghabiskan cuti di Pantai Timur bulan November lepas ....
Memandangkan kami di sana hampir 20 hari ...
Banyak perkara ..... yang CA dapat ....
Walau pun menggunakan kameracap ayam ...diselang seli dengan , tab dan phone ...
Alhamdulillah .....photo2nya tidak  mengecewakan
.
.
.
Sepanjang di Kelantan .....
Pengunaan Bahasa Melayu dan tulisan jawi amat ketara....
Begitu memberangsangkan minda ....
Pada yang segolongan era pendidikan dengan CA....
Tentu merasa ...betapa beratnya penekananpendidikan tulisan jawi pada ketika itu ...
Tahun 70an....seawal darjah 1 ...kami semua sudah lancar membaca jawi
Ayah akan membeli Utusan Melayu ......kami adik beradik kena membaca didepannya...
Disebabkan pada ketikaitu ruang hiburan amat terbatas ...
Jadi ...bahan bacaan adalah salah satu ruang untuk mengisi masa lapang ..
Kartun karya Mat Lob (org lama tentu ingat)
·
·
·
Sebahagian pic yang CA sempat ambil ....
Sbb ....CA drive sendiri .... jadi agak terbatas ..
Nak tembak menembak ni ....
.
.
.
Ruang waktu CA agak terbatas kebelakangan ini ...
Nanti CA pulun bw.... rumah korang yee...
Pada rakan2 baru ...salam dan selamat datang ...
InsyaAllah lawatan balas bakal menyusul .....




3 comments:

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tengok India & Cina di Kelantan pun cukup...mereka fasih berbahasa Melayu..hal yg melibatkan Kelantan ni, takyah la di bawa ke Pusat..semuanya buruk di mata mereka..semuanya salah..padahal benda yg baik mmg patut di ambil contoh, kan?

kasihilmar.com said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam Chik Att. Kawan saya suka sangat ke kelantan, katanya kelantan satu tempat yang sangat menarik!!

Cho Zila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tahniah.. tahniah..