PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Sunday, November 14, 2010

MUSUH PESAWAH

Baru-baru ni CA ikut baba menjala ikan. Baba ni , bila  datang pening dia , tiap-tiap hari nak pi menjala. Datang mood malas ….. ikan tengah banyak pun dia buat tak kisah. Tapi kami dua-dua ni anak sawah ……. membesar bersama pokok padi … hahahaha…… Dulu masa duduk di KL , rindunya pada sawah , pada bau selut sawah …….

Sekarang sebelah utara ni , musim menanam . Maksudnya …. semai padi tu dah mula diubah dan ditanam di petak-petak sawah. Dulu mak cik , mak jah , kak tipah yang ambil upah tanam semai. Pas tu ….. impot  mak cik-mak cik dari sebelah Thailand….. baru-baru ni CA tengok …. lorrrr mamat bangla yang tengah tarik semai. Zaman berubahkan …..

102_7485

Sawah ni kalau ditanam semainya ….. mudah jaga, bayak hasilnya  , kalau ditabur berselerak banyak musuhnya …

ini ……

102_7477

cantikkan ……. kat batang kayu pun dia bertelur …

102_7496

Ini  kat anak padi …..

Itulah telur siput gondang ……. siput ni cukup banyak …

musuh utama …….

102_7507

ini satu lagi….. tikusss …..dah mati tu…. kena racun

102_7504

Gaya baba ……lengkap satu sut …. heheheheee….

Hari ni menjala…. dapat la….. sekali lauk untuk tengah  hari ,….

save belanja…..

2 comments:

adnileon said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hi..dekat mana boleh dapat siput gondang ni yea? saya nak buat kajian untuk projek dan perlukan kuantiti yang banyak...ada x orang yang kutip dan jual siput nie?

Chik Att said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Insyaallah CA boleh bantu kenalkan. Tapi CA nak tahu juga ....kajian apa, untuk apa and kenalkan tuan punya diri .
Emailkan ke makaji71@gmail.com

Insyaallah tak CA cuba membantu