PESANAN TUAN TANAH KEDAUNG ....

SELAMAT DATANG dan TERIMA KASIH pada rakan-rakan yang sudi berkunjung ke Teratak Chik Att , Sila tinggalkan jejak kalian agar dapat saya berkunjung balas ke blog anda.

Bahan di dalam blog ini boleh dikongsi tanpa kebenaran kecuali GAMBAR FAMILY DAN ANAK-ANAK SAYA .
Yang lain tu ... nak ambil ka... nak kongsi ka ... ambillah ... semoga ia dapat membantu dan memanjangkan ilmu yang ada....saya hanya insan biasa ....

Penegasan ..... komen yang tiada nama (anonymous) tidak dialu-alukan di sini. Maaf jika saya terpaksa men"delate"nya ...

Friday, November 5, 2010

JERUK MEMPELAM TELUR

P1070729
Kat depan bilik CA ada pokok pelam telur ni (mcm gambar di atas – gambar from google)  …. buahnya banyak. CA tak ambik hal sangat sebab rasanya masam.  Sekali tu terfikir …. ahh… buah jeruk sedap kot . Minta tolong Pak Wan …. Pak Wan ambik banyak juga. 2 tangkai …..
Bawa balik …. potong 4 …..
masak air garam ….. rendamkannya  semalaman
 P1010166
Esoknya masak air gula ….. campur dengan gula batu ….. rendam selama 3 hari …..
dah 3 hari boleh makan …. eeemmmmm sedap juga …
 P1010155
Ni tak cukup 3 hari lagi….. kulitnya masih hijau …..
100_1608 100_1609
Mangga Udang – panggilan orang seberang . Pic masa jalan-jalan cari pasal suatu masa dahulu ..…..

0 comments: