Friday, October 5, 2012

PEKNGA …

 

Mula-mula …..

DSC00229

bancuh … tepung gandum , nyoq dan air gara …

Semuanya main agak2 ….. lembiknya  mcm buat cokodok (apasal nama dia cokodok????)

Banyak nyoq lagi …sedap …

kalau nyoq yang kulit dia masih hijau tu …. lagi lagi lah sedap .

.

.

.

.

pas tu …

DSC00228

Tuang minyak skit ….

tuang ja …. tenyeh2  bagi mcm dlm gambar …

tempek2 …. kalih kalih …. bagi garing …

.

.

.

makan ngan gula bleh

kari boleh ..

kurma boleh ..

shabsuka boleh …

kambing panggang ….aku tak pernah cuba lagi ..

gu … dgn air teh … huhuhhhhhh phewitttttttt ….

.

.

kkkkk … Selamat berhari jumaat ….

Pada yang tertentu …. tunaikan tuntutan jumaat anda  ….

 

.

.

Kenapa org utara panggil peknga ??????? jawab jawab jawab ….

5 comments:

  1. eh, tu bukan lempeng kelapa ker CA?

    agaknya sebab ia ditepek2 lalu membentuk semacam bunga kat tepinya, tu yg dinamakan peknga hehe...gaknya.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya peknga!!! Bahan-bahan cukup ni, blh buat la breakfast weekend ni. Org kedah panggil peknga sebab tem"pek" kat bela"nga".

    ReplyDelete
  3. dappp!baru buat minggu lepas.tempek kt belanga.hahah!

    ReplyDelete
  4. Orang belah utara semua sebut kuali tu BELANGA. Tempek dalam belanga!

    Perhhh boh nyioq, garing wangi beb!

    ReplyDelete