Ya murid-murid hari ni mood rajin datang ..
lama tak cerita bab masak ni …
meh … kita buat TIRAMISU …
![DSC00083 DSC00083](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBEkfhoJGpBU8eS96CQUeByj5GCER6ueu9N32roz_Njnvkp-MqqhVtShg11UtGKKbQEFzsVGQPXX94ZmJR1hO8D3CB0bQh4RF7-z07W5IF7wp3vq9VAasip3kp6REHEjFrfCLkEw972H4/?imgmax=800)
korang gheti ke…
tah gheti ….
senang jaa….
main belasah … tapi rasa hohohoho …. hooo liau laa….
jom jom … tak yah citer panjang2 …
Disebabkan kerajinan yang meningkat naik … maka hari ni…
pembelajaran berasaskan step by step …. kkkk murid 2…
Bahan utamanya …
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_u4_wr6CD8yGy8pbIl33qvmoz0CSJ7gLxK6T7y-ER-5Z61QVKquzNfMh9B2YGjpKxMSZD_LF9nKOMzXXiwd6CJ24rnXJTJHGZ-rpZkN1RnIVfozssVeE1MzM4SSGW0Il3AlRbSooJ7KpP45JnonNJiQAFx154yLxMVV3X_bJfTtfkHSvk1Isw=s0-d)
biskut tiramisu ….. atau lady fingers ….. kat kedai kek ada … supermarket pun ada ..
kalau tak ada benda alah di atas ..
kita guna ….
![DSC00064 DSC00064](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUZJ5VC2q49LXOArCb_b9YV8N1KKofebiwmPcYVcRE0qz8OgsRub7SfwPH1aWObGMj-X-1asCcypEQBxcf1KuQVu1eNVG10dYDh216bE2fkmA_Kc8lXn5K_i3Oq7db8mJraiRfnaAA7FE/?imgmax=800)
kek span biasa … coklat boleh … vanila boleh …..
semalam tak sempat nak gi Kedai
CA .. guna kek ni aja….
![DSC00065 DSC00065](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJSZpEGHXqt_l7xBF5RmAwLRtmXKLf_fD7saTJeaFBVBaNOqJtqGIWmywSBEn0yCmhBSeHVXDsOfg-RxJgMX5EbqDzoThpACCdVC474cfzczDiiHRj4c72NMMT0im2l3VGq8pEesVxmHo/?imgmax=800)
Sirap kopi – bancuhan 1 cawan air suam dan 1 sudu nescafe …. ( kalau tak cukup tambah lagi nanti)
![DSC00062 DSC00062](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizwX6rDM_ERrTagF0HcgCSDgmwlYPH3eT6FjwmwtL_Qq3isgIXE9TEu6fjf9B-AtBPtMH93uJtPpsiRSlJzHPZOFE-9NjQZkW9FInADMjouUU9VU_O9jARdo4UgnV-6UJ3zFbWw5sCquA/?imgmax=800)
Krim1 -
250gm cream cheese
80 gm gula aising
150 gm butter
- pukul hingga sebati
- Masukkan 100ml – whipping cream (CA guna jenama Vivo) - pukul lagi … sampai sebati cantik ….mcm aising
![DSC00063 DSC00063](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheK-5RwDimL45ow3cszIjjeP__NxyJ8QzceBxt2BaFUHl9bQWnDDUqVnlvByxs5xF5mpZYf6X9gC6fvhtZorQLpMdoRswCN6_kMJ1Rb2LfBAvFIzrckV7cwl_NcGnYt2qquyzDyY0fu_s/?imgmax=800)
Krim2
250gm –whipping cream .. Pukul sehingga kental dengan kelajuan tinggi .
(CA guna vivo gak) … whipping cream mesti sejuk yaaa …. \
Ramai yang kawan2 tanya … macam mana nak simpan baki whipping cream yang telah dibuka .
Whipping cream jika masih dalam kotak belum dibuka – boleh letakkan kat peti sejuk bawah .
Jika sudah dibuka . Masukkan dalam bekas bertutup. Dan letakkan di tempat beku .
Apabila nak guna keluarkan 15 minit ke 20 minit lebih awal , biarkan dia cair sebentar.
Jangan sampai cair sehingga suhu bilik. Nanti jika dipukul … dia tidak akan kental dan naik.
![DSC00068 DSC00068](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit43TKBWflx29eqNmYCzIfKU8NGDsHexDnQvkMlRXu-XLBS_tzBgd1tUMmzKDBTrwtth_aFx65Gu3NMpg1ey7S4ylryojQ1Wl6J7B7m4TJEZBxSNe5ZogHOXO3kt-e0CLRuV9rp-xmLTw/?imgmax=800)
Potong kek / biskut …. aturlah dalam bekas seperti mana kehendak sendiri .
Jika biskut … celup dulu dalam bancuhan nescafe tadi , baru atur.
Jika kek atur dulu … gunakan berus sapukan bancuhan nescafe di atasnya …
![DSC00066 DSC00066](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRODdRzKB6Lr7250lbyvV4fIg71LSjWyG9_5eRr2giIeChZcUSi1krkZR8JRyh-WxiXem_hCylFxiFExDWVnXckdkEnEvjhy9Q9rC1ZuGxojXqOARbzUv5eXnFTw1Zapb5zc6Y3_yq5kc/?imgmax=800)
Then … sapukan atau ratakan Krim1 … sehingga rata .
Kemudian …. ratakan krim2 pula diatasnya … sehingga rata .
Kemudian ayak serbuk koko ….. seperti di atas ..
Kemudian ulangi langkah di atas … ikut kehendak hati ..
kalau nak 2 layer ….ulangi sekali lagi .. (CA biasa buat 2 layer jaa)
kalau nak 3 layer ulangi lagi 2kali step di atas …
Dah siap … warpping dengan plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman .
![DSC00081 DSC00081](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZSxhus5IN3bwE0XsWGsAki8e1wX7TaKwlNO5UhB_LNASDtHDU0JZhsGZo1VpMDyN5SK7uTOpylFZ_QtyPbeZqhLPvZk3t786u0SVy2DzcsIVjaV_1k6ubjJQ9mvKK2epj-IGxTJyCs94/?imgmax=800)
tadaaa….. siap …
Menu yang sesuai bagi proses penternakan lemak … hahahahaha …
Selamat mencuba ….