Monday, June 27, 2011

Buah gelugor . .



Buah gelugor....

dipotong .... dan dikeringkan ... jadilah asam keping ... ...

Banyak kegunaan ...

Dalam masakan melayu ....

paling penting ..... bahan penting dalam enyediaan kuah asam laksa dan seangkatan dengannya

Dalam perubatan Melayu ..

Untuk ibu-ibu yang lepas bersalin ...

direbus atau direndam air panas... digunakan untuk mencebok...

dulu sekilo RM12.00 ..

Sekarang dengar kata ... sekilo dah mencapai RM30.00

Lepas ni ... CA nak buat bisnes... asam keping online lah ..

Agak2 ada sambutan tak ye....




20 comments:

  1. chik att sekarang bantai nak niaga je, haha... jem nenas apa cite, jem nenas? :D

    ReplyDelete
  2. ini rupa asam keping belum potong~~oh~~

    ReplyDelete
  3. Ohhhhh..

    Ini rupanya buah gelugor...

    Cop, di rebus dan digunakan utk mencebok????

    ReplyDelete
  4. - memacam buah CA ade kan...

    ReplyDelete
  5. @kucingorengemok
    hahahah .... kuat semangat kan ....

    Jem nenas .... dok jadi buah nenas lagi ....

    ReplyDelete
  6. @bujal X
    arakian itulah asal usulnya .... bung Bujal ...

    ReplyDelete
  7. @Daddy Ziyyad
    chippp ..... heheheh .... ikut petua perubatan melayu .....

    air asam itu digunakan untuk mencebok ... dapat hilangkan bau2 tak menyenangkan, kurangkan gatal , ... mengecut...dan sebagainya ...

    itulah alkisahnya ...... doc ..... ini petua orang2 tua .....hehehehhe ... ...

    ReplyDelete
  8. @AI

    heheheh .... acam2 ada ...... buah getah ja... belum keluar lagi ....tunggu kemarau nanti banyak ...

    ReplyDelete
  9. dulu arwah nenek akak wat halwa ni... sedapp tau! jangan tak caya. langsung tak rasa masam dia, kenyal lagi....

    kalo dh asyik naik harga dia, CA tanam lah kat dusun tu...nanti kalo dh melambak2, harga dia misti turun balik...kesianlah kat kita para pengguna ni...

    er..pucuk dia tu, wat ganti asam keping tu dalam kuah masak lomak ciliapi, sodap tau. Pernah try tak? try lar...

    ReplyDelete
  10. buah pala yg belum jadi ade tak???

    ReplyDelete
  11. dulu, tok kite ghajin buat asam kepin lagu nih.. err.. kalau kite ada pokok asam ni, kompom jadik cam cik att gak, nak menega.. hehhehe..

    ReplyDelete
  12. @Queenie
    nak kena try buat masak lomak ni ....

    CA selalu buat tumbuk sambal saja yang muda2 tu ..... kecur ayaq lioq ni..

    ReplyDelete
  13. @makdara TERdiva
    Buah pala kat balik pulau ..... CA tanam yang daj jadi jeruk hahahah ... tanam dalam perut...

    ReplyDelete
  14. @Hann
    Buah banyak... semalam upah orang panjag ... dapat kat 300 biji lebih ...

    ReplyDelete
  15. CA, kalau nak masak lomak ciliapi pucuk tu, lepas hiris halus-halus, celur dulu tau, baru masuk dlm santan bercili tu, tak kalu dia keras kejung...

    kalau celur nanti dia lembut jer... bersalut2 kat ikan2 tu, best!

    ReplyDelete
  16. Buat laksa kalu, takda benda ni, memang tak jadi la. Masak Sambal tumis pun, boh sekepin pun sedapppp...

    buat sendiri lebih enak dan lebih bersih...!

    Gambar Merapu Seorang Menantu...

    ReplyDelete
  17. buah gelugor ngan belimbing buluh tu lainkan . dulu cik ina ingat sama. first time cik ina nengok.

    ReplyDelete
  18. lama dah tak tengok buah ni...pokok semua dah tebang kat kampung...sayang

    ReplyDelete