Buah gelugor....
dipotong .... dan dikeringkan ... jadilah asam keping ... ...
Banyak kegunaan ...
Dalam masakan melayu ....
paling penting ..... bahan penting dalam enyediaan kuah asam laksa dan seangkatan dengannya
Dalam perubatan Melayu ..
Untuk ibu-ibu yang lepas bersalin ...
direbus atau direndam air panas... digunakan untuk mencebok...
dulu sekilo RM12.00 ..
Sekarang dengar kata ... sekilo dah mencapai RM30.00
Lepas ni ... CA nak buat bisnes... asam keping online lah ..
Agak2 ada sambutan tak ye....
chik att sekarang bantai nak niaga je, haha... jem nenas apa cite, jem nenas? :D
ReplyDeleteini rupa asam keping belum potong~~oh~~
ReplyDeleteOhhhhh..
ReplyDeleteIni rupanya buah gelugor...
Cop, di rebus dan digunakan utk mencebok????
- memacam buah CA ade kan...
ReplyDelete@kucingorengemok
ReplyDeletehahahah .... kuat semangat kan ....
Jem nenas .... dok jadi buah nenas lagi ....
@bujal X
ReplyDeletearakian itulah asal usulnya .... bung Bujal ...
@Daddy Ziyyad
ReplyDeletechippp ..... heheheh .... ikut petua perubatan melayu .....
air asam itu digunakan untuk mencebok ... dapat hilangkan bau2 tak menyenangkan, kurangkan gatal , ... mengecut...dan sebagainya ...
itulah alkisahnya ...... doc ..... ini petua orang2 tua .....hehehehhe ... ...
@AI
ReplyDeleteheheheh .... acam2 ada ...... buah getah ja... belum keluar lagi ....tunggu kemarau nanti banyak ...
dulu arwah nenek akak wat halwa ni... sedapp tau! jangan tak caya. langsung tak rasa masam dia, kenyal lagi....
ReplyDeletekalo dh asyik naik harga dia, CA tanam lah kat dusun tu...nanti kalo dh melambak2, harga dia misti turun balik...kesianlah kat kita para pengguna ni...
er..pucuk dia tu, wat ganti asam keping tu dalam kuah masak lomak ciliapi, sodap tau. Pernah try tak? try lar...
buah pala yg belum jadi ade tak???
ReplyDeletedulu, tok kite ghajin buat asam kepin lagu nih.. err.. kalau kite ada pokok asam ni, kompom jadik cam cik att gak, nak menega.. hehhehe..
ReplyDelete@Queenie
ReplyDeletenak kena try buat masak lomak ni ....
CA selalu buat tumbuk sambal saja yang muda2 tu ..... kecur ayaq lioq ni..
@makdara TERdiva
ReplyDeleteBuah pala kat balik pulau ..... CA tanam yang daj jadi jeruk hahahah ... tanam dalam perut...
@Hann
ReplyDeleteBuah banyak... semalam upah orang panjag ... dapat kat 300 biji lebih ...
CA, kalau nak masak lomak ciliapi pucuk tu, lepas hiris halus-halus, celur dulu tau, baru masuk dlm santan bercili tu, tak kalu dia keras kejung...
ReplyDeletekalau celur nanti dia lembut jer... bersalut2 kat ikan2 tu, best!
Buat laksa kalu, takda benda ni, memang tak jadi la. Masak Sambal tumis pun, boh sekepin pun sedapppp...
ReplyDeletebuat sendiri lebih enak dan lebih bersih...!
Gambar Merapu Seorang Menantu...
@Queenie
ReplyDeletebalik kg nanti try buat ...
@azieazah
ReplyDeleteya betul....
buah gelugor ngan belimbing buluh tu lainkan . dulu cik ina ingat sama. first time cik ina nengok.
ReplyDeletelama dah tak tengok buah ni...pokok semua dah tebang kat kampung...sayang
ReplyDelete