Friday, January 21, 2011

LOMPANG ….

 

Lompang yaa …murid-murid…

bukan lompong …

Lombong jauh sekali …. hahahahahah ….

Meh …kita menjamu mata dgn resepi lama..

Tapi  baru kali ni … tuan tanah kedaung nak buat …

Sebabnya ….

hahahahah … mak mentua adooo looohhhh ….

Org tua ….. nak makan…. kuih2 zaman dialah …

mana jalan pizza ….. kfc bagai ……

 

 

Seperti biasa …. resepi  ialah atas dasar tak sedar diri ,  mencilok dari sifu2 masakan …

Kali ni …. cilok dari PERIUKTANAH … thank Raihan …

resepinya ….seperti biasa …copy and paste …

 

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

1 1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan gula pasir

1 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan dengan 1 cawan air- tapis dan sukat 1 cawan)

2 cawan air biasa

1/2 sudu teh air kapur cair

sedikit pewarna hijau

1 cawan kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Campurkan air pandan, gula, tepung dan air di dalam mangkuk. Gaul rata menggunakan 'whisk' hingga gula hancur. Tambahkan sedikit pewarna hijau ikut citarasa.

2. Masukkan air kapur dan gaul rata.

3. Panaskan pengukus dan sediakan loyang. (tak perlu di lengser) Tapiskan adunan ke dalam loyang dan kukus kuih selama 15- 20 minit. Untuk mengelakkan air masuk ke dalam loyang, tutup loyang dengan aluminium foil atau tuala dapur, ketika mengukus.

4. Apabila kuih masak, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan sebelum dipotong. Boleh juga disimpan di dalam peti ais agar cepat sejuk.

5. Potong kuih dan gaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Sedia dihidang.

*** jika loyang tidak ditutup, cedok lebihan air yang bertakung di atas kuih, sebaik dikeluarkan daripada pengukus.

 

Itu cara dari tuan resepi ….

Ini …. cara dr tuan tanah kedaung yang tak sedor diri ….

dahlah ambik resepi orang …sesuka ati tukar …. sah menderhaka tahap genius hahahahaha….

1. step 1 dicombinedkan dgn step 2 ….. pas tu lebur dalam blender  …… heheheheh senangkan..

2. step seterusnya …. guna acuan kecik … rona merah tu …. dan kukus mcm step tuan resepi …

 

Komen ….

sedap…. anak2 suka .

My MIL …. pun suka … cuma .. dia kata buat ngan tepung beras lagi best …. waaaaaaa …..

belum mencapai tahap piawai sirim …… ku kuciwa lagi………

Cuma … yang ni tak pernah komen …… semua dia bedal …

Peminat no 1 saya … hahahahahha

9 comments:

  1. yummehhhhhhh...lama tak mkn lompang..salu kaseh suka kaler pink

    ReplyDelete
  2. laaaaa..baru tau kuih ni namanya kuih lompang bila baca entri ni...hihi

    ReplyDelete
  3. Kaseh : emmm sesekali makan... best gak.....

    ReplyDelete
  4. DZ: itu bahasa org utara .... org selatan panggil kaswi .....

    ReplyDelete
  5. Kuih ni best kalau makan letak kelapa banyak-banyak. Ko campur tepung beras sikit. ko tengok tak, makcik yg tak sedar diri, tak pernah buat, lagi nak ajar orang .kwang kwang

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..memang sedap kuih nie..lembut je..walau manis tetapi kesedapannya tidak terkira..

    p/s: sy folo blog ini

    ReplyDelete
  7. Cik Ina : tak letak ..... tu mak mentua kata tak kaw kaw .... hahah ... walaupun dah bg minum kopi kapal api ....

    ReplyDelete
  8. Sahrom : wsalam ..... emmm memang sedap .... tp tak leh selalu .... jemu gak ...

    ReplyDelete