Saturday, November 13, 2010

Toasted Coconut Cookie

Biskut ni CA belajar ….. join kelas kak Bibah baru-baru ni. Cuti Deepavali lepas try buat …. ALhamdulillah menjadi . Konon untuk Raya Haji . Tak sempat habis demam Deepavali dah tinggal bekas.
Biskut ni  rupa tak cantik ….. rangup …. krup kruppppp lagi … memang sedap …
P1000717
Bahan-bahannya

220 g gula castor
125 g mentega
2 biji telur
1/4 sudu kecil garam
100g serbuk badam
250g toasted coconut ( beli kat kedai kek)
1/4 sudu kecil esen badam (CA tak bubuh pun ….)
250 g tepung gandum (CA guna tepung rose)
1/2 sudu kecil sodium bicarbonate
Hiasan – kuning telur

CARA-CARA MENGODEKNYA
1. Pukul mentega , gula , telur dan garam sehingga sebati.
2. Masukkan serbuk badam , coconut toasted , esen badam , tepung gandum dan sodium bicarbonate . Gaul hingga sebati. Tekstur dia agak melekit sikit . (CA tambah sikit lagi tepung … dalam 2 sudu )
3. Perap 15 minit .
P1000659
4. Bulatkan seperti bola , tekan permukaannya dengan garpu sehingga leper ….
5. sapu kuning telur . Bakar  suhu 160c (depend pada oven) selama 15-20 minit .

No comments:

Post a Comment