Wednesday, October 13, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG BERPETAI

Masakan yang dimasak baru-baru ini . Berkunjung di pasar sehari Pekan Yan . Ikan2 dan seafood yang fresh dan amat murah.

P1000549

Bahan-bahannya

500 gram udang sederhana

Petai dipotong nipis (CA suka belah dua ngan kulit-kulit sekali)

segenggam cabai kering + 2 labu bawang besar – diblender

1 keping asa gelugor

garam

gula

1 labu bawang besar dihirs sederhana besar

minyak secukup rasa …

 

CARA

1. Tumis cabai sehingga pecah minyak

2. Masukkan asam keping

3. Masukkan Petai

4. Masukkan udang

5. Masukkan gula .. seikut hati

6. Masukkan garam secukup rasa

7. Masukkan bawang hiris  ….

8. Angkat dan hidangkan ……. lawan dengan gelama masam goreng

fuhhhhh …. terangkat ….

1 comment: